Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86688 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Strack met tuin

Ieperstraat 27 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met achterliggende tuin gekend als "Huis Strack", minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden. Natuurstenen onderdorpels, doorgetrokken in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen). Rondboogingang waarin eikenhouten koetspoort met rondbogig bovenlicht. Naar verluidt is de achtergevel in 1951 voorzien van een nieuw bakstenen parement. Achterliggende tuin met muur en garages langs de Kistestraat.


ID: 86725 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Kerkstraat 13 (Tielt)
Voormalige neogotische kapel gebouwd "ANNO 1908" (zie jaarsteen in trapgevel) als uitbreiding van de 19de-eeuwse Sint-Godelieveschool.


ID: 86768 | Bouwkundig element

Standbeeld van barbier Olivier De Neckere

Markt (Tielt)
Standbeeld van barbier Olivier De Neckere (Tielt, 1434 - Parijs, 1484), ook gekend als "Le Dain" (of "Le Daim"), "Le Diable" of "Le Mauvais", gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937). Bronzen beeld op hoge sokkel. Naakte figuur met hertengewei op hoofd, verwijzend naar zijn adellijke titel, gespleten duivelspoten, de strop om de hals tussen de benen uitlopend als duivelstaart, werkattributen in de hand en in de rug beschermd door een kruisspin, een allusie op de "Spinnenkoning".


ID: 86891 | Bouwkundig element

Station Tielt

Stationsplein 16 (Tielt)
Spoorwegstation gebouwd in 1977 aan de zuidzijde van het plein. Functioneel complex onder platte bedaking met brede betonnen lijsten op muren met bakstenen parement.


ID: 86598 | Bouwkundig element

Kapel van den Roozenboom

Euromarktlaan (Tielt)
Gebouwd in 1944 door de bewoners van de Sint-Janstraat en de Roozenboomwijk uit dank voor de bescherming en de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel is ontworpen door architect en wijkbewoner Gerard Vande Weghe en uitgevoerd onder aannemer Antoon Braet. Roodbakstenen kapel onder spits zadeldak. Natuurstenen sluitsteen waarop kruis en "ANNO 1944".


ID: 86808 | Bouwkundig element

Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof

Peperstraat 13 (Tielt)
Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof met aanpalende voormalige materniteit "Ave Maria".


ID: 86835 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Tomme

Rijkegemkouterstraat 10 (Tielt)
Historische hoeve "Klein Tomme", met erftoegang vanaf de Biesgatwegel en gelegen net ten noorden van de Poekebeek. Eenlaagswoonhuis van zes traveeën met segmentboogopeningen voorzien van luiken. Aan oostzijde, aangebouwde 20ste-eeuwse langsschuur met metalen schuifpoort en schuiflaadluik in zijgevel. Grosso modo parallelle schuurstalvleugel met onder meer gedichte openingen. Recentere nutsgebouwen.


ID: 86959 | Bouwkundig element

Poelbergmolen

Woestijnbosstraat (Tielt)
De Poelbergmolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die teruggaat tot de 17de eeuw.


ID: 86746 | Bouwkundig element

Sint-Michielsinstituut

Kortrijkstraat 75 (Tielt)
"Sint-Michielsinstituut" of "Klein College", deel uitmakend van het Sint-Jozefscollege, gebouwd in 1842. In 1903 wordt een nieuwe kapel ingezegend. Neoclassicistisch pand van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Twee haakse achterbouwen, onder meer voormalige kapel.


ID: 86922 | Bouwkundig element

Eclectische burgerhuizen

Tramstraat 5-7 (Tielt)
Eclectische burgerhuizen gebouwd als restant van eenheidsbebouwing daterend van 1903.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.