Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1679 resultaten


ID: 30670 | Bouwkundig element

Hoeve Capronshof

Groenejagerstraat 11 (Ieper)
Hoeve geschonken aan het Weldadigheidsbureel van de stad Ieper zie opschrift Gift, J. Capron - 1897, op gevelsteen in linker zijgevel van boerenhuis. Volgens oude kaarten, in de 18de en 19de eeuw volledig omwalde hoeve.


ID: 213273 | Bouwkundig element

Standbeeld militaire en burgerlijke slachtoffers en Franse militairen

Hollebeke-Dorp (Ieper)
Oorlogsgedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Hollebeke en Franse militairen die hier de dood vonden. Het gedenkteken werd onthuld op 23 mei 1926. Op een podium met drie treden staat een vierkante sokkel uit hardsteen, met trapsgewijs versmallende kroonlijst. Hierop is het beeld van een soldaat in velduitrusting geplaatst die gereed staat om een granaat te werpen. Aan zijn voeten ligt de loop van een kanon, een boomstronk en een palmtak.


ID: 201084 | Bouwkundig element

Munster War Memorial

Janseniusstraat (Ieper)
Gedenkteken met Keltisch kruis ter herinnering aan de Ieren uit de provincie Munster die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken naar ontwerp van J.A. O'Connell, werd onthuld op 7 juli 1924.


ID: 213270 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Katspel (Ieper)
Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen, afkomstig uit Boezinge. Het oorlogsgedenkteken, gerealiseerd door A. Thomas, werd onthuld op 24 juni 1928.


ID: 213275 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire doden

Kerkplein (Ieper)
Gedenkzuil ter herinnering aan de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken, een initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders), is het werk van beeldhouwer E. Dhondt uit Gent en werd op 2 november 1924 onthuld.


ID: 213271 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Kerkstraat (Ieper)
Gedenkzuil, opgericht voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen van Dikkebus, opgericht op initiatief van de plaatselijke V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) en onthuld op 18 juli 1926.


ID: 201176 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 18

Komenseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 18 is een Brits model, dat de plaats wil markeren tot waar de Duitsers na het Lente-offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren.


ID: 30629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses

Langemarkseweg (Ieper)
Gedenksite opgericht ter herinnering aan de rol en vele slachtoffers van de Franse 87ste en 45ste infanteriedivisies tijdens de Eerste Wereldoorlog. De site bestaat uit een Bretoens calvariekruis evenals menhirs en een dolmen uit Bretagne. De site werd onthuld in 1929. De oorspronkelijke beplanting met brem, heide, dennen en Normandische appelbomen als verwijzing naar het Bretoense landschap is beperkt bewaard.


ID: 201177 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 4

Lotzstraat (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 4, een Belgisch model, herinnert aan de gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende gevechten tijdens de Tweede Slag bij Ieper.


ID: 305398 | Bouwkundig element

Gedenkplaat voor de Karabiniers

Lotzstraat 15 (Ieper)
Bronzen gedenkplaat ter herinnering aan de doden, die gevallen waren bij de karabiniers ten gevolge van de gevechten die volgden op de Duitse gasaanval van 22 april 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog.