709 resultaten
ID: 86812 | Bouwkundig element
Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.
ID: 86895 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationstraat 40 (Tielt)
Imposante villa gelegen op een heuveltje met grote ommuurde tuin, gebouwd in 1927-1928 in opdracht van Leon Alen, wisselagent te Tielt.
ID: 86711 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.
ID: 86805 | Bouwkundig element
Oude Stationstraat 144 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gelegen ten noorden van de overweg aan de spoorlijn Gent - De Panne, gebouwd in 1897 bij de katoenweverij Maes, deels herbouwd na schade tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en heden in gebruik als kantoorgebouw. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Vijfde en zesde travee gemarkeerd door afgeronde gestileerde ijzeren balkonleuning met uitkragende houders; deurvenster links. Derde travee als brede toegangstravee met vernieuwde rechthoekige bovenerker. Vleugeldeur met kleine roedeverdeling in bovenlicht. IJzeren voetschraper. Aan de oostzijde, langs de Klijtenstraat, hoge bakstenen tuinmuur met muurvakken onder aflijnende fries en penanten oplopend in lage pijlers; afdekking door pannen. Aan noord- en noordoostzijde, deels herbouwde bedrijfsgebouwen.
ID: 86695 | Bouwkundig element
Ieperstraat 45 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis "Huis Priem", gebouwd in 1874 (zie bouwaanvraag en jaartalsteen in achtergevel) in opdracht van dokter Theophile Priem wiens praktijk gelegen is aan de zuidzijde van de straat. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond. Accent op brede poorttravee links door middel van balkon met fraaie gietijzeren leuning op zware voluutconsoles. Tweeledige rechthoekige poort met bovenlicht. Getraliede segmentbogige kelderopeningen. Sobere bakstenen achtergevel met gepekte plint waarin jaartalsteen met "1874". Aan de oostzijde, haakse achterbouw, restant van de voormalige werkplaatsen horend bij de leerlooierij.
ID: 86828 | Bouwkundig element
Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.
ID: 86579 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.
ID: 86681 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.
ID: 86686 | Bouwkundig element
Ieperstraat 23-25 (Tielt)
Imposant eclectisch herenhuis met inslag van neoclassicistische en neo-Vlaamserenaissance-stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1905 door Richard Denys en van 1920 tot 2005 in gebruik als bankfiliaal. Imposant dubbelhuis van drie traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak. Links (nummer 25), dienstgebouw van twee smalle traveeën inspringend ten opzichte van de rooilijn en afgescheiden van de straat door voortuintje met sierlijk smeedijzeren hek. Dominerend rond ingebouwd hoektorentje waarop achthoekige uitkijk; bekronende peerspits met houten beschaliede daklichten.
ID: 86779 | Bouwkundig element
Markt 35 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. Herenhuis van twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak, voorzien van een kroonlijst met opengewerkte attiek met witstenen balusterborstwering. Risalietgevel met parement van kalkzandsteen op hoge natuurstenen sokkel onder doorlopende dorpel.