Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

155 resultaten


ID: 134725 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Domein rond 17de-eeuws, omgracht kasteel met middeleeuwse donjon en, tot circa 1800, een kleine parterretuin; diepgaand gerestaureerd in 1903-1930 en omringd met een lusthof van 3 hectare 72 are, gedeeltelijk landschappelijk maar met twee regelmatige tuinen.


ID: 132409 | Landschappelijk element

Gemengde weerhaag als veekering

Langerijnsweg zonder nummer (Dilsen-Stokkem)
151 meter lange geschoren weerhaag die plaatselijk even wordt onderbroken door de 'Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Durige Bijstand'. De haag bestaat uit Meidoorn (Crataegus monogyna), Taxus (Taxus baccata) en enkele knotessen (Fraxinus excelsior). Vermoedelijk een relcit uit de plaatselijke Maasheggencultuur. De originele veekerende functie is rondom het perceel veelal overgenomen door prikkeldraad maar op deze plek blijft de haag behouden.


ID: 41825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis Arnauts met tuin

Overbeekstraat 7 (Geetbets)
Burgerhuis gebouwd omstreeks 1786 als dubbelhuis van twee bouwlagen onder gebogen zadeldak, met bijgebouwen omgeven door landschappelijke tuin van 22 are 30 centiare.


ID: 133346 | Landschappelijk element

Twaalf taxus topiary in hospicetuin

Hundelgemsesteenweg 252 (Gent)
Bij het hospice, ook rusthof voor oude echtparen genoemd, werd in een klassieke tuinaanleg voorzien met twaalf geschoren taxussen. Het rechthoekig grasplein is verdeeld in vierkanten en de topiary staan regelmatig ingeplant in de hoeken. Twee struiken, een taxus en een hulst, zijn in een eenvoudige bol geschoren. Tien taxussen zijn in twee etages geschoren, aan de basis een geschoren bol en erboven een geschoren kruin die circa vier meter hoog is.


ID: 130875 | Landschappelijk element

Dreef met lijnaanplantingen van geschoren taxussen Campo Santo

Mariakerkeplein zonder nummer (Gent)
Met een in kruisvorm aangelegde padenstructuur is de begraafplaats van Campo Santo in vieren gedeeld. De paden worden er begeleid met geschoren taxussen. De geschoren vormen zijn ongeveer 350 cm hoog en hebben een diameter van 2 meter.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 303128 | Landschappelijk element

Landgoed kasteel Roberti

Groenplaats 5 (Gingelom)
Klein landgoed met parkje van 3 ha, in landschappelijke stijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, geëvolueerd uit een gesloten boerderij.


ID: 303116 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Hasselbroek

Hasselbroekstraat 188 (Gingelom)
Landgoed met dreven en waterpartijen uit de 17de eeuw, park in landschappelijke stijl en ommuurde ­ moestuin uit het midden van de 19de eeuw. Kasteel met kern in Maasstijl uit 1620 met neerhofopperhofstructuur, in 1770-1780 ­ verbouwd naar de mode van die tijd.


ID: 130833 | Landschappelijk element

Schermbeplanting van taxus bij het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Het vakwerkhuis wordt aan de noord- en zuidzijde tegen weer en wind afgeschermd met een wintergroene taxusbeplanting. Tegen de noordgevel een rij met een lengte van 31 meter met 12 taxussen. Tegen de zuidgevel een korte rij van 7 meter met 2 taxussen.


ID: 134498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Persoons met tuin

Dorpsstraat 29 (Haacht)
Eclectische villa, gebouwd in 1918 door Jules Persoons, de burgemeester van Tildonk. Omgeven door tuin (48 are) in landschappelijke stijl.