Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

160 resultaten


ID: 131646 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met topiary van taxus bij kerkhof Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof werd in 1956 beschermd. Het kerkhof is afgesloten door een haag en een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De afsluitingshaag rond het kerkhof bestaat uit een geschoren afsluitingshaag met zeven beeldbepalende taxustopiary. De haag zelf is in oorsprong aangelegd met taxus en is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met haagbeuk, meidoorn, haagliguster en vlier.


ID: 134547 | Landschappelijk element

Relict van een herenboerenparkje

Keizel (Diepenbeek)
Relicten van een herenboerenparkje uit de 19de eeuw waarvan de gebouwen werden vernieuwd.


ID: 134478 | Landschappelijk element

Begroeiing rond de ruïne van de Sint-Janskerk

Sint-Jansveld (Diest)
Gotische kerkruïne met uitbundige klimopbegroeiing, lange tijd romantisch icoon van de stad; monumentale taxus en klimop.


ID: 303061 | Landschappelijk element

Taxus bij de ruïne van de Sint-Janskerk

Sint-Jansveld (Diest)
De monumentale taxus staat op de voormalige kerkhofsite bij de Sint-Janskerk te Diest, thans een ruïne. De taxus werd aangeplant bij een kruisbeeld voor het portaal van de kerk. Taxussen zijn typische kerkhofbeplantingen: hun eeuwig groen karakter staat symbool voor het eeuwig verder leven van de ziel na de dood.


ID: 134725 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Domein rond 17de-eeuws, omgracht kasteel met middeleeuwse donjon en, tot circa 1800, een kleine parterretuin; diepgaand gerestaureerd in 1903-1930 en omringd met een lusthof van 3 hectare 72 are, gedeeltelijk landschappelijk maar met twee regelmatige tuinen.


ID: 132409 | Landschappelijk element

Gemengde weerhaag als veekering

Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
151 meter lange geschoren weerhaag die plaatselijk even wordt onderbroken door de 'Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Durige Bijstand'. De haag bestaat uit Meidoorn (Crataegus monogyna), Taxus (Taxus baccata) en enkele knotessen (Fraxinus excelsior). Vermoedelijk een relcit uit de plaatselijke Maasheggencultuur. De originele veekerende functie is rondom het perceel veelal overgenomen door prikkeldraad maar op deze plek blijft de haag behouden.


ID: 41825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis Arnauts met tuin

Overbeekstraat 7 (Geetbets)
Burgerhuis gebouwd omstreeks 1786 als dubbelhuis van twee bouwlagen onder gebogen zadeldak, met bijgebouwen omgeven door landschappelijke tuin van 22 are 30 centiare.


ID: 133346 | Landschappelijk element

Twaalf taxus topiary in hospicetuin

Hundelgemsesteenweg 252 (Gent)
Bij het hospice, ook rusthof voor oude echtparen genoemd, werd in een klassieke tuinaanleg voorzien met twaalf geschoren taxussen. Het rechthoekig grasplein is verdeeld in vierkanten en de topiary staan regelmatig ingeplant in de hoeken. Twee struiken, een taxus en een hulst, zijn in een eenvoudige bol geschoren. Tien taxussen zijn in twee etages geschoren, aan de basis een geschoren bol en erboven een geschoren kruin die circa vier meter hoog is.


ID: 130875 | Landschappelijk element

Dreef met lijnaanplantingen van geschoren taxussen Campo Santo

Mariakerkeplein (Gent)
Met een in kruisvorm aangelegde padenstructuur is de begraafplaats van Campo Santo in vieren gedeeld. De paden worden er begeleid met geschoren taxussen. De geschoren vormen zijn ongeveer 350 cm hoog en hebben een diameter van 2 meter.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.