Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Santa Maria

de Manlaan 11-13 (Jabbeke)
Neoclassicistisch landhuis in park, grenzend aan de de Manlaan en de Zandstraat. Opgetrokken in 1939-1941 als "Santa Maria" naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge), in opdracht van Baron Jacques de Crombrugghe de Looringhe-van Caloen de Basseghem, een Brugs advocaat die zich in Varsenare kwam vestigen. Het ontwerp is geïnspireerd op het eind-19de-eeuwse classicistisch kasteel in het Oost-Vlaamse Wippelgem, dat sinds begin 20ste eeuw eigendom was van de familie de Crombrugghe de Looringhe.


ID: 88858 | Bouwkundig element

Art-decovilla

Gistelsteenweg 39 (Jabbeke)
Rood bakstenen art-decovilla in tuin, gevat onder een groot, rood pannen mansardedak. De bouw van de woning is in 1933 geregistreerd in het kadaster.


ID: 88859 | Bouwkundig element

Art-decovilla

Gistelsteenweg 41 (Jabbeke)
Rood bakstenen art-decovilla in tuin, gevat onder een groot, rood pannen mansardedak. De bouw van de woning is in 1933 geregistreerd in het kadaster.


ID: 88860 | Bouwkundig element

IJskelder

Gistelsteenweg (Jabbeke)
Met aarde afgedekte koepelvormige ijskelder, begroeid met bomen en struiken, waarvan de toegangsdeur in het donkerrode metselwerk zichtbaar is. De ijskelder behoort tot het oorspronkelijk tot aan de Gistelsteenweg reikende kasteeldomein "De Zandberg", dat vanaf 1930 werd verkaveld voor villabouw.


ID: 88862 | Bouwkundig element

Villa De Thiende Uytvanck 1846

Gistelsteenweg 173 (Jabbeke)
Opmerkelijke neoclassicistische woning, in het fronton van naam en jaartal voorzien: "De Thiende Uytvanck 1846". De naam is volgens Franchoo overgenomen van het gelijknamige cijnshuis dat omstreeks 1629 op deze plaats werd opgericht. Een "uytvanck" of "uyttrede" is een uitweg tot de openbare weg van alle hoeves die in het gebied van een bepaalde heer lagen; bij het betreden van de handelsweg diende cijns op vee, vruchten of koren betaald te worden.


ID: 88864 | Bouwkundig element

Hoeve De Warande

Hof Van Straeten 3 (Jabbeke)
Hoeve "De Warande", in de 19de eeuw in opdracht van de familie van Caloen als neerhof bij en ten zuiden van het "Hof van Straeten" opgericht. Hoeve met losse geel-bruine bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een grotendeels verhard erf. De kleurschakeringen van de bakstenen wijzen op latere verhogingen en wijzigingen. Boerenhuis (in kern van 1836) met ten oosten aansluitende stal en schuur (1868) aan noordzijde van het erf, haaks op de straat. Ten oosten en ten westen van het hoofdvolume, een schuur (nok haaks op huis), respectievelijk van 1868 en 1860.


ID: 88867 | Bouwkundig element

Poytacxhoeve

Kwetshagestraat 10 (Jabbeke)
Hoeve met drie losse bestanddelen rondom een deels verhard erf dat grenst aan de straat. Het beeldbepalend hoofdvolume aan noordzijde van het erf is het haaks op de straat ingeplante boerenhuis dat door de aansluitende stallen en schuur aansluit bij het langgestrekte type. Aan zuidzijde van het erf, enkelvoudige dwarsschuur (nok parallel aan het huis).


ID: 88869 | Bouwkundig element

Hoeve Nieuwenhove

Legeweg 14 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen in de bocht van de Legeweg, teruggaand op een middeleeuwse heerlijkheid. De bestanddelen zijn in L-vorm omheen een onverhard erf geplaatst. Bomen zomen de toegang vanaf de Legeweg en het erf deels af. Ten noorden van het erf is een deel van de vroegere walgracht bewaard. Op het binnenerf, een mestvaalt. Ten westen, het boerenhuis dat aansluit bij het langgestrekte type door de geïncorporeerde stal.


ID: 88872 | Bouwkundig element

Hoeve Bonem

Oosternieuwweg 3 (Jabbeke)
Hoeve met 18de- en 19de-eeuwse losse bestanddelen op een rechthoekig, omhaagd en beboomd erf. De gebouwen liggen in U-vorm omheen een deels gekasseid, deels begraasd binnenerf.


ID: 88874 | Bouwkundig element

Hoeve in omhaagde tuin

Oude Dorpsweg 20 (Jabbeke)
Hoeve in omhaagde tuin, volgens kadastergegevens gebouwd in 1866. Lage woning van vijf traveeën met rechts aansluitende schuur. Rode baksteenbouw op gele bakstenen plint, gevat onder pannen zadeldak. Getoogde venster- en poortopening met gele bakstenen strek. Deur in brede rechthoekige omlijsting van zwarte baksteen.