Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88725 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Constant Permekelaan 1-3 (Jabbeke)
Samenstel van half vrijstaande woningen, in 1935 gebouwd voor de Jabbeekse hoofdonderwijzer Karel Packeu-Acke. Art-decogetinte baksteenarchitectuur met gecombineerd gebruik van rode en gele baksteen.


ID: 88741 | Bouwkundig element

Villa van 1882

Flamincka Park 1 (Jabbeke)
Villa in tuin, opgetrokken in 1882 voor de weduwe van burggraaf Christian du Bus de Gisignies (Sint-Joost-ten-Node), als woning voor de boswachter van het grote beboste kasteeldomein. Na 1940 werd de woning in gebruik genomen door graaf Christiaan de Renesse.


ID: 88723 | Bouwkundig element

Onderpastorie van de parochie Sint-Blasius

Caverstraat 6 (Jabbeke)
Voormalige onderpastorie van de parochie Sint-Blasius. Omstreeks 1850 werd een schenking gebruikt voor het kopen en inrichten van een onderpastorie; in 1869 worden vergrotingswerken geregistreerd door het kadaster. Herstellingswerken gedurende de 20ste eeuw; anno 2005-2006 in gebruik door het OCMW als opvanghuis.


ID: 88742 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Flamincka Park 27 (Jabbeke)
Voormalige boswachterswoning van het kasteeldomein, circa 1885 ingeplant bij de westelijke ingang van het park, toen eigendom van weduwe Christian du Bus de Gisignies. Bij de verkaveling van het kasteeldomein in 1965-66 werd de woning door de NV Bouwonderneming Gebroeders Verhaeghe (Loppem) gerenoveerd en als villa doorverkocht.


ID: 88738 | Bouwkundig element

IJzeren brug

Flamincka Park (Jabbeke)
IJzeren brug die de wandelaar over een rechte beek in de noordoosthoek van het domein leidt. De brug is geconstrueerd in het derde kwart van de 19de eeuw, toen Christian du Bus de Gisignies het park rond zijn nieuw kasteel liet aanleggen. Oorspronkelijk lag ze over de oostelijke walgracht die Christian du Bus aan de grens van het domein liet graven. Bij de verkaveling van het domein werd de brug iets naar het westen verplaatst; ze ligt nu over een uitloper van de grote, grillige kasteelvijver.


ID: 88916 | Bouwkundig element

Hoeve uit 1781

Ettelgemstraat (Jabbeke)
Verbouwde historische hoeve, waarvan het oorspronkelijke boerenhuis met jaarankers uit "1781" is gedateerd. Bij deze hoeve stond tot 1913 de "Westmolen", uitgebaat door de familie Acke. Nadien werd een mechanische maalderij geïnstalleerd.


ID: 88743 | Bouwkundig element

Paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein

Flamincka Park 35 (Jabbeke)
Voormalige paardenstallen en koetshuis van het kasteeldomein, circa 1881 gebouwd ten zuidoosten van het kasteel dat Christian du Bus de Gisignies liet optrekken in 1862. De oudere landgebouwen, die meer westelijk gelegen waren en het zicht vanuit het kasteel belemmerden, werden afgebroken en vervangen door een L-vormig nieuw gebouw met koetshuis en paardenstallen.


ID: 88733 | Bouwkundig element

Grote betonnen bunker en drie betonnen blokken uit de Tweede Wereldoorlog

Duikerstraat (Jabbeke)
Grote betonnen bunker en drie betonnen blokken uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in de tuin bij villa "Wildernis" (nummers 4-6), tussen het kanaal Brugge-Oostende en de spoorweg.


ID: 88752 | Bouwkundig element

Hoeve 't Guysenhof

Oudenburgweg 50 (Jabbeke)
Hoeve "'t Guysenhof", met haar naam verwijzend naar haar geschiedenis als één van de 167 achterlenen van de baronie van Guysen.


ID: 88732 | Bouwkundig element

Molen van Kerrebrouck met maalderij

Dorpsstraat (Jabbeke)
De hoge romp van de Molen van Kerrebrouck is beeldbepalend gelegen. De bouwgeschiedenis van de molen is afleesbaar in de romp: in 1911-1913 werd het bakstenen torenkot (1901) van een staakmolen (1848) verhoogd tot een stellingmolen. Bij de molen is ook een mechanische maalderij aanwezig, aangedreven met een dieselmotor van 1961.