Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Blauwe Toren

de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.


ID: 57940 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Moerbeyerboom

Langedorpweg 4 (Zuienkerke)
Voormalig omwalde hoeve gelegen op terp, Hoeve bestaande uit losse bestanddelen getypeerd door verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met rood geschilderd houtwerk. Aan zuidzijde van het erf langgestrekte vleugel met boerenwoning, aanpalende stalgebouwen met voormalig wagenhuis en schuurgedeelte, in kern minstens 18de-eeuws.


ID: 135138 | Landschappelijk geheel

Vloetemveld en omgeving

Snellegem (Jabbeke), Aartrijke, Zedelgem (Zedelgem)
Tijdens de middeleeuwen bestond de ankerplaats uit een veldzone, met stukken heide en veldvijvers, die omgeven werd door een boszone. Tijdens de 19de eeuw heeft men deze marginale gronden van heide en vijvers bebost met loof- en naaldbomen, terwijl de bosgordel in cultuur gebracht werd. Nu bestaat het uit een centraal bosgebied en het omliggende landbouwland. Sinds de Eerste Wereldoorlog is het gebied eerst door de Duitsers en later door de Belgen, als munitiedepot gebruikt waarbij een spoorwegnet, wegennet, blusvijvers en gebouwen zijn aangelegd. Naast de wegen in het militair domein kent deze ankerplaats veel zand- en aardewegen. In het landbouwland rond het bos liggen verspreid enkele hoeves gelinkt aan de ontginning van deze gronden in de 19de eeuw. In het noordoosten vlakbij de Vijverdam ligt de middeleeuwse hofstede Vloetem met nog een gedeelte van de walgracht.


ID: 89143 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Govaertskapel met devotieparkje

Beekstraat (Beernem)
Genezingskapel toegewijd aan Maria. Aansluitend bedevaarparkje, via een dreefje van knotbomen bereikbaar vanaf de Beekstraat. Gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert, notaris te Jabbeke. Volgens het kadaster gebouwd in 1885. Toegankelijke kapel van baksteen voorzien van imitatievoegen en een gele afwerking. Geheel onder een zadeldak bedekt met leien. Rondom de kapel bevinden zich zeven ommegangkapellen die elk een van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen. Ze zijn gebouwd voor 1951.


ID: 74806 | Bouwkundig element

Toegangsdreef tot het kasteel Forreist en boswachterswoning

Doornstraat 290 (Brugge)
De eertijds beplante toegangsdreef naar het kasteel Forreist vertrekt vanaf de Gistelse steenweg. De met steenslag verharde dreef bevat langsheen het rechtlijnige gedeelte geen opgaande dreefbomen, langsheen het zwenkende gedeelte staan enkele opgaande parkbomen, waaronder gewone beuken en bruine beuken. De dieper gelegen voormalige boswachterswoning werd volgens het kadaster omstreeks 1894 gebouwd.


ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


ID: 210565 | Bouwkundig element

Herberg Het Schipleed

Bruggestraat 357 (Ichtegem)
Ingeplant op een hoekperceel bij de Schipleedstraat. Volgens gevelstenen met geglazuurde tegeltjes zogenaamd "Herberg Het Schipleed" en volgens gevelsteen met rode baksteen gebouwd in "1913".


ID: 214288 | Bouwkundig element

Hoeve Henselhof

Watergangstraat 4 (De Haan)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een lange en bochtige asfaltweg.


ID: 308020 | Landschappelijk element

Oostendse vaart tussen Brugge en Plassendale

Brugge, Jabbeke, Oudenburg (West-Vlaanderen)
De Oostendse vaart is een in hoofdzaak tijdens de eerste helft van de 17de eeuw gegraven kanaal tussen Brugge en Oostende. Het segment tussen Brugge en Plassendale werd gegraven in de bochtige bedding van de Ieperlee(t), een middeleeuwse scheepvaartverbinding tussen Ieper en Brugge. Op het kanaalsegment liggen meerdere vaartgehuchten. De vaartdijken zijn nog grotendeels beplant met opgaande bomenrijen van populier.


ID: 91121 | Bouwkundig element

Villa Ter Wilgen

Wilgenlaan 26 (Kortemark)
Gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigenaar van de conservenfabriek Talpe te Kortemark. In 1968 wordt de woning in opdracht van A. Lambrecht uitgebreid met de garage; de oorspronkelijke garage in de woning is vandaag heringericht als dokterspraktijk. Dieper gelegen woning van het bungalowtype, voorafgegaan door grasveld omgeven door wilgen. Grote tuin, aangelegd door tuinarchitect Paul Deroose (Jabbeke); tuin omgeven door meidoornhaag en linden.