Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88833 | Bouwkundig element

Herberg

Gistelsteenweg 548 (Jabbeke)
Voormalige herberg, breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), dat circa 1869 voor herbergier Désiré Vanhille werd opgetrokken.


ID: 88835 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Weiden

Krakeelstraat 2 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778). Op het Primitief kadasterplan van 1830 getekend als twee parallelle volumes haaks op de straat, zijnde boerenhuis en schuur. Circa 1871 wordt ten zuidoosten van het huis een nieuwe haaks op de woning ingeplante dwarsschuur gebouwd.


ID: 88837 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Walle

Mosselstraat 7 (Jabbeke)
Hoeve in de dorpskern, gelegen op een groot begraasd erf ten zuiden van de parochiekerk Sint-Vedastus. Hoeve met losse bestanddelen op een ruim begraasd erf, met resten van boomgaard en deels met knotwilgen omzoomd. Het huidige uitzicht van de hoeve werd bepaald in 1908, toen de eigenaar alle bestaande gebouwen liet vergroten en een nieuwe schuur liet bouwen; alle gebouwen kregen hierdoor buitenmuren die hoofdzakelijk in dezelfde geelbruine baksteen zijn opgetrokken, ze zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 88838 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mosselstraat 3 (Jabbeke)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een onverhard erf met resten van een boomgaard. Behalve het woonhuis aan straatkant van circa 1927, bevat de hoeve een opmerkelijk langgestrekt volume ten zuiden van het erf, en een achterliggend stalvolume ten oosten.


ID: 88839 | Bouwkundig element

Hoeve

Noordstraat 38 (Jabbeke)
18de-eeuwse hoeve bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken op een begraasd erf.


ID: 88841 | Bouwkundig element

Hoeve

Paradijsweg 45B (Jabbeke)
Kleine hoeve bestaande uit lage woning van drie traveeën aan de straat en een stalletje ten zuidwesten. Volgens het kadaster zijn beide volumes opgetrokken in 1885.


ID: 88847 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Vedastusstraat 69 (Jabbeke)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Vedastus, centraal gelegen in de kleine dorpskern. De kerk bestaat uit een historisch oostelijk gedeelte en een neogotische uitbreiding in aansluitende stijl met toren, twee westtraveeën en een sacristie door architect William Curtis Brangwyn (1839-1907). Opvallend in Zerkegem is dat alle straten in de zuidelijke helft van de gemeente straalsgewijs van bij de kerk vertrekken.


ID: 88849 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vedastusstraat 52 (Jabbeke)
Verzorgde burgerwoning, gebouwd circa 1910 voor de Zerkegemse landbouwer Pieter Cardon. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.


ID: 88854 | Bouwkundig element

Hoeve De Fonteyne

Fonteinebeekdreef 21 (Jabbeke)
Hoeve "De Fonteyne", geïsoleerd gelegen aan de zuidrand van de villaverkaveling "Tafeldijcken" die in de tweede helft van de 20ste eeuw werd aangelegd in de zuidwesthoek van Varsenare. De hoeve ligt op de grens met Snellegem, het erf wordt ten oosten afgegrensd door de Fonteinebeek. Hoeve van het langgeveltype, op een rechthoekig begraasd erf met boomgaard ten noorden en dichte beplanting ten zuiden.