78 resultaten


ID: 134058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kaashof met tuin

Beekstraat 42, Plas 25 (Londerzeel)
Landhuis, opklimmend in kern tot het 'Hof te Cloote' uit vermoedelijk de eerste helft van de 17de eeuw. De gebouwen werden in de tweede helft van de 19de eeuw aangepast, voornamelijk in 1883. Het goed is omgeven door een tuin met onder meer monumentale zomereiken.


ID: 40321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin

Osselstraat 1 (Merchtem)
Pastorie gebouwd in 1758, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door twee eenlaagse bijgebouwtjes van twee traveeën, gelegen in een omstreeks 1850 in landschappelijke stijl aangelegde tuin.


ID: 131454 | Landschappelijk element

Mispel pastorietuin Schelderode

Gaversesteenweg 512 (Merelbeke)
Mooi ontwikkelde mispel in de pastorietuin. Het is een struik met vier stevige gesteltakken en met, aan de basis van de struik, een omtrek van ruim 190 cm.


ID: 132485 | Landschappelijk element

Hoge leipeer tegen zuidgevel

Hundelgemsesteenweg 1254 (Merelbeke)
Een ongeveer 6 m hoge leipeer tegen de zuidwaarts georiënteerde zijgevel van een woonhuis. Vier geleide zijtakken zijn V-vormig ingeplant, twee zijtakken zetten aan vanaf de basis van de boom.


ID: 87792 | Bouwkundig element

Bakstenen wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Tieltsteenweg zonder nummer (Oostrozebeke)
Tieltsteenweg z.nr., links van nr. 54. Bakstenen wegkapel gewijd aan Onze–Lieve-Vrouw, waarschijnlijk opgericht tijdens het interbellum. Witbeschilderd boven een gepekte plint en onder zadeldakje. Geprofileerde roodbakstenen, beglaasde rondboognis met luiken en met beeld van Maria met Kind. Erboven een oculus met roodbakstenen omlijsting. Groenbeschilderde, houten windveren met opschrift


ID: 134763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Manebroek

Manebroek 1-3 (Pepingen)
Complex van na de Tweede Wereldoorlog bij een oorspronkelijk hoog-middeleeuwse kasteelmotte die vermoedelijk al rond 1820 als buitenverblijf werd gebruikt; landschappelijk park (circa 7,5 hectare) met een ornamentele beplanting (bruine beuk, zilveresdoorn, witte paardekastanje) uit 1900, en een circa 1950 aangelegde vijver.


ID: 133086 | Landschappelijk element

Hoogstam perelaar in huisweide

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Op het erf staat nog een oude perelaar. Het was gebruikelijk om op de huisweide een hoogstam weideboomgaard te voorzien.


ID: 75604 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Warandestraat 12 (Ravels)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bestaande uit een woongedeelte, een stal en een loodrecht aansluitende tweebeukige langsschuur.


ID: 301001 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat zonder nummer (Roosdaal)
Mispels werden op een onderstam geënt van meidoorn. Dit is een oud gebruik waarbij men onder de kruin begrazing kan toelaten. Veelal werd een op stam gezette mispel in een meidoornhaag aangebracht, een fenomeen dat we nu nog zelden zien. Deze mispel staat echter niet in een haag, maar wel in een deel op het erf bij De tragische molen dat werd begraasd.


ID: 305214 | Landschappelijk element

Moerbei

Wezemaal (Rotselaar)
Deze moerbeiboom bevindt zich op de grens van een eiken-berkenbos en een boomgaard, wellicht is deze boom een relict van een vroegere boomgaard. Moerbeibomen staan bekend voor hun rode of zwarte eetbare vruchten die men vaak gebruikt in wijnen, gebak of andere recepten.