62 resultaten


ID: 300542 | Landschappelijk

Geschoren hulst in de vorm van een hooimijt

Prindaal 28 (Ninove)
Aan de straatzijde van een hoeve staat een op traditionele wijze geschoren hulst. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een hooimijt, met een doormeter van 3 meter en een scheerhoogte van 3 meter.


ID: 131489 | Landschappelijk

Taxustopiary met diamantkopmotief in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat zn (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. In het centrale grasveld voor de winterserre werden in een symmetrisch patroon en aan beide zijden van een tennisveld, afzonderlijke taxustopiary aangeplant. Deze topiary worden geschoren met een diamantkopmotief, mogelijk verwijzend naar de dakvorm van de winterserre.


ID: 87792 | Bouwkundig

Bakstenen wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Tieltsteenweg zonder nummer (Oostrozebeke)
Tieltsteenweg z.nr., links van nr. 54. Bakstenen wegkapel gewijd aan Onze–Lieve-Vrouw, waarschijnlijk opgericht tijdens het interbellum. Witbeschilderd boven een gepekte plint en onder zadeldakje. Geprofileerde roodbakstenen, beglaasde rondboognis met luiken en met beeld van Maria met Kind. Erboven een oculus met roodbakstenen omlijsting. Groenbeschilderde, houten windveren met opschrift


ID: 130495 | Landschappelijk

Buxus sempervirens op kerkhof Sint-Servatiuskerk

St.-Servaasstraat zonder nummer (Ravels)
De palmboompjes (Buxus sempervirens) staan verspreid op het omhaagde kerkhof ten zuiden van de parochiekerk Sint-Servatius.


ID: 132048 | Landschappelijk

Taxus als schermbeplanting bij de Breembosmolen

Braambos 13 (Ronse)
Deze taxus geeft beschutting aan het molenrad. Dit is een gebruik dat nog dateert uit de tijd dat het rad en bijhorende constructies uit hout werden vervaardigd en tegen het uitdrogen dienden beschermd te worden. Meestal werd hiervoor linde aangewend omdat lindebladeren een zeer goed zonnescherm produceren. Hier bij de Breembosmolen heeft de wintergroene taxus deze beschermende rol overgenomen.


ID: 130719 | Landschappelijk

Natuurlijk gevormde hazelaar

Jagersstraat zonder nummer (Ronse)
Een sterk uit de kluiten gewassen gewone hazelaar met een stoofomtrek van 460 cm staat dicht bij de oude spoorweg en dit bij het uitlopen van de Jagerstraat.


ID: 304150 | Landschappelijk

Twee taxussen in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg zonder nummer (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg-20ste eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Twee wintergroene taxusstruiken behoren nog tot het aangeplante assortiment uit die periode.


ID: 300537 | Landschappelijk

Twee Ierse taxussen in de voortuin van de pastorie

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
Twee beeldbepalende zuilvormige taxussen in de voortuin van de pastorie.


ID: 300995 | Landschappelijk

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat zonder nummer (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 300998 | Landschappelijk

Twee geschoren hulsttopiary bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat zonder nummer (Roosdaal)
Op het molenerf van De tragische molen staan twee geschoren struiken van scherpe hulst. De struiken zijn in de vorm van een hooimijt gesnoeid. Een hooimijt eventueel met bovenop een kip of haan is een van de meest voorkomende topiary op boerenerven. Door de struiken te scheren beperkt men de hoogte en is er geen negatieve beïnvloeding van wind op de molenwieken.