Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

264 resultaten


ID: 200955 | Landschappelijk element

Oostvaart en kasseiwegen

Oostvaart (Moerbeke)
De Oostvaart als vaart en jaagpad of tragel vindt vermoedelijk haar oorsprong in de middeleeuwen. Moerbeke kende toen een klein netwerk van vaarten, waarvan enkel de Oostvaart behouden bleef.


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


ID: 304555 | Landschappelijk element

Kasseiweg Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Een bochtige kasseiweg leidt van de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde naar beneden tot aan de landbouwstokerij Van Damme. De kasseiweg passeert langs het hoofdgebouw van het hoevecomplex en komt uit bij de weg naar Scheurbroek. Deze weg maakt deel uit van het oorspronkelijke historische stratennet van Issegem en vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij dit gehucht waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen.


ID: 304558 | Landschappelijk element

Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Van bij de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde leidt een bochtige weg richting het plateau. De weg is deels gekasseid en gaat dan over in asfalt tot aan het kruispunt met de Krekelberg. Deze weg vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij Issegem waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.


ID: 304581 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
In het centrum van Oosterzele leidt van op de Keiberg een toegangsdreef naar het Kasteel Smissenbroek. Voorbij de toegangspoort is de dreef beplant met een dubbele rij opgaande beuken die het geheel een monumentaal karakter verlenen. De dreef zelf is aangelegd met kasseien en leidt tot aan het voorhof en de kasteelgracht. Op historische kaarten is te zien dat de kasteeldreef oorspronkelijk verder doorliep naar het noordwesten over de weg en de toenmalige 'Brouck Kauter' en zo het kasteel voorzag van een mooie zichtas.


ID: 36790 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vijverhoek 4 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef afgeboord door populieren. Rechthoekig, gekasseid binnenerf met mestvaalt tegenover de stallen. Alleenstaande boerenwoning van circa 1875 met één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel. Dwarsschuur en stallen in een L-vormige bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak. Bakstenen bakoven met aangebouwd wagenkot onder zadeldak naast de erftoegang.


ID: 11762 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Steenweg op Sevendonk 28 (Oud-Turnhout)
Oude kasseiweg leidt naar hoeve bestaande uit woonstalhuis met haakse langsschuur, vrijstaand bakhuisje en karrenhuis, kern tot de 18de eeuw.


ID: 200844 | Landschappelijk element

Kasseiweg Beaucarnestraat

Beaucarnestraat (Oudenaarde)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.


ID: 300833 | Bouwkundig element

Dorpskern Melden

Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.


ID: 27369 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof de Bruwaan

Deinzestraat 115 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof en koetshuis van het Kasteel Beverwaen, zetel van het leen Beverwaen gehouden van de heerlijkheid Bevere en waarvan de oudste vermelding het "huus van Bedruan" teruggaat tot 1232 met als eerst gekende eigenaar Margaretha van Bedruwaen. Achterin gelegen, voorheen volledig omgrachte ovale site met hierbinnen afzonderlijk omgracht opperhof waarop tot circa 1860 het kasteel stond.