Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 2082 | Bouwkundig element

Romp van Dievenmolentje

Molenstraat 11 (Bornem)
Het Dievenmolentje of Weertsmolentje is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd in 1846.


ID: 308026 | Bouwkundig element

Molen Wits

Katspoelstraat (Boutersem)
De molen Wits, gebouwd in 1894, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.


ID: 308025 | Bouwkundig element

Molen Laermans

Molenhoek 10 (Boutersem)
De Molen Laermans is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd circa 1884, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler. Deze molen werd opgericht als vervanging van een meer oostwaarts gelegen houten standaardmolen.


ID: 135228 | Landschappelijk geheel

Trimpontbos en Hayesbos

Everbeek, Nederbrakel, Opbrakel (Brakel)
Dit gebied situeert zich op in het zuiden van Brakel. De zuidelijke en westelijke grens wordt deels door de gewestgrens gevormd. De bossen liggen op de hellingen van de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen, waarop de bronnen van enkele beken liggen. De valleien van de bovenlopen van de Verrebeek, Dorenbosbeek en Terkleppebeek worden gekenmerkt door graslanden met KLE's, ze vormen een halfopen landschap. De steile zijvalleien van de Terkleppebeek hebben een mozaïek van kleinere bosjes, graslanden en akkerlanden. De Maandagkouter en de Wallekouter rond de Verrebeekmolen hebben een open karakter. Het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorlijn, wordt door de houtkanten op talud in het landschap afgetekend.


ID: 73931 | Bouwkundig element

Romp van de Kapellekoutermolen

Hemelrijk (Brakel)
De Kapellekoutermolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen, type bovenkruier (bergmolen), waarvan enkel de romp bewaard bleef.


ID: 74042 | Bouwkundig element

Romp van de Ooievaarsmolen met maalderij

Oudenaardsestraat (Brakel)
Ingekorte, ronde bakstenen molenromp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1841 op de hoogste plek van Elst in de wijk Ooievaar en na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met een maalderij.


ID: 89684 | Bouwkundig element

Verrebeekmolen

Verrebeke (Brakel)
De Verrebeekmolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier waarvan de sterk conische ronde molenkuip afgedekt is door een streekeigen uidak. Tussen 1994 en 1996 werd de molen volledig ontmanteld en heropgebouwd door de firma 't Gebinte Molenbouw naar plannen van architect F. Ponnet.


ID: 47912 | Bouwkundig element

Katerheidemolen

Kapelsesteenweg 342 (Brasschaat)
De Katerheidemolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd rond 1765 ter vervanging van een standaardmolen.


ID: 12856 | Bouwkundig element

Stenen windmolen

Molenstraat 21 (Brecht)
De Bounke-Bounkemolen is een stenen koren- en schorswindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1842 door molenaar Joannes Franciscus Spruyt.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.