Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 11778 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskliniek

Bisschopslaan 56 (Beerse)
Gemeentehuis en politiecommissariaat, sedert 1 januari 1977 ondergebracht in de voormalige Sint-Jozefskliniek.


ID: 550 | Bouwkundig element

Hospitaal De Wandeling

Hospitaalstraat 15A (Bilzen)
Oude gedeelten van het hospitaal. De oorspronkelijke vleugel van het hospitaal werd in 1880 opgericht aan de toen nog schaars bebouwde weg, die circulair buiten de omwalling liep. Onbebouwd tot vóór het midden van de 19de eeuw.


ID: 745 | Bouwkundig element

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat zonder nummer (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


ID: 12552 | Bouwkundig element

Ziekenhuis

Provinciesteenweg 408 (Boechout)
U-vormig ziekenhuis met uitgestrekt grasveld aan voorzijde. Bouw begonnen in 1875 in opdracht van broeders Alexianen. Rechtervleugel uit 1895 en linkervleugel van 1899.


ID: 1899 | Bouwkundig element

Godshuis Van Roie-Simon

Kasteelstraat 23 (Bornem)
Zogenaamd naar de weldoeners, heden Sint-Jozefkliniek, omwille van de oorlog met lange bouwperiode, 1941-1951. Heden vernieuwd en uitgebreid met vleugel van 1979.


ID: 73996 | Bouwkundig element

Burgerlijk hospitaal of gasthuis

Holenbroek 18-38 (Brakel)
Diep perceel aan weerszij merendeels begrensd door bakstenen tuinmuur. Twee parallel gelijkaardige achterin gelegen rechthoekige hoofdgebouwen van het hospitaal, in de typerende semi-officiële baksteenarchitectuur van het derde kwart van de 19de eeuw. Plannen voor herbestemming van de twee belangrijkste vleugels tot sociale woningen.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 12771 | Bouwkundig element

Ziekenhuis

Van Hemelrijcklei 90 (Brasschaat)
Ziekenhuis opgericht in 1897 naar ontwerp van Henri Blomme. Breed symmetrisch hoofdgebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 76936 | Bouwkundig element

Dokterswoning en kliniek 't Capoentje

Baron Ruzettelaan 343 (Brugge)
Privé-woning en kliniek gebouwd in 1934 in opdracht van de gebroeders Capoen. Na faillissement en verkoop komt hier de "residentie Sint-Trudoledeke". Ontworpen door architect Desiré Maene (Brugge)


ID: 82538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dokterswoning Hof Sebrechts met tuin

Beenhouwersstraat 22-26, Oude Zak zonder nummer (Brugge)
Hof Sebrechts, bestaande uit een woning met bijhorende kliniek van professor-dokter J. Sebrechts en een uitgestrekte tuin tot aan de Oude Zak, nu het openbaar Professor Dr. J. Sebrechtspark. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog mansardedak, gebouwd kort na 1762 voor koopman Joseph van Severen. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel met segmentboogdeur in arduinen rococo-omlijsting . Rechts, voormalige paardenstallen en koetshuis uit de 18de eeuw. Links, in 1928 uitgebreid met een kliniekgebouw in historiserende stijl naar ontwerp van architect J. Viérin. Groot omhaagd park, aan de Oude Zak toegankelijk via een poort naar ontwerp van architect L. Delacenserie in 1907, en aan de Beenhouwersstraat via een neorococohekken, in 1871 vervaardigd door kunstmid E. De Vooght voor het Hôtel d'Hannin de Moerkerke. Parkaanleg, deels gebaseerd op het oude patroon, en uitgebreid, gedeeltelijk bewaard bomenbestand.