Persoon

Hofman, Jean-Pierre

ID: 8794   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8794

Beschrijving

Ingenieur-directeur van de stadswerken te Gent, tevens stadsarchitect in opvolging van Adolphe Pauli.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brandweerkazerne

Academiestraat 6 (Gent)
Voorheen betalende meisjesschool en kostschool, sinds 1891 brandweerkazerne. Roodbakstenen schoolgebouw in neoromaanse stijl, opgetrokken in 1870-1871 op een H-vormig plattegrond naar ontwerp van ingenieur-directeur van de stadswerken J. Hofman.


Neoclassicistisch herenhuis ontworpen door J. Hofman

Kortrijksesteenweg 37 (Gent)
Neoclassicistisch herenhuis van vier travee├źn met drie bouwlagen onder pseudomansardedak (oorspronkelijk zadeldak met centrale klokvormige dakkapel), volgens bouwaanvraag daterend van 1876 en gesigneerd architect J. Hofman.


Nijverheidsschool en lagere school uit 1857-1912

Lindenlei 38 (Gent)
Op deze site, waar sinds midden 15de eeuw een klooster gevestigd was, werd in 1827 de Nijverheidsschool opgericht en in 1867 een stadsschool voor meisjes. Beide instituten kregen gebouwen in Rundbogenstil naar ontwerp van Adolph Pauli en zijn opvolgers als stadsarchitect.


Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen, waarvan de gevelzijde paalt ten oosten aan de Botermarkt, ten noorden aan de Hoogpoort, ten westen aan de Stadhuissteeg en ten zuiden aan de Poeljemarkt.


Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli.


Thema's