Meentakstraat

Beschrijving

Straat met licht geknikt tracé vanaf de rotonde Tieltstraat - Marialoopsteenweg - Nijverheidsstraat ten noorden tot aan de Gentstraat ten zuiden. Eertijds gekend als "Bunderstraete", reeds vermeld in een renteboek van 1614 en tevens vermeld op een kaart van 1762 in het leenboek van de heerlijkheid Croovelt; later gekend als "Hoge Weg".

Tracé met sterk verspreide landelijke bebouwing weergegeven op het landboek van 1654-1656; aan het kruispunt met de huidige Bonestraat, ter hoogte van de Lapperbeek, situering van de "bretonsch plasch", naar verluidt ook "pattoens plas" genoemd. De Ferrariskaart (1770-1778) toont de door bomen omzoomde weg met verspreide hoevebebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) gekend onder huidige benaming, ook omschreven als "weg van d' herberg het Peerdeken naer den weg genaemd Gendschestraet, voorbij d' hoeve Maximiliaen Carlu".

In het begin van de 20ste eeuw worden op de wijk "Peerdeken" aan het kruispunt met de Tieltstraat paardenrennen georganiseerd.

Voornamelijk woonfunctie en beperkte agrarische functie; ambachtelijk bedrijventerrein aan de noordwestzijde tot tegen de Tieltstraat aan. Nummer 12, gerenoveerde hoeve met haaks op de straat ingeplant woonhuis, als tuin heraangelegd erf met haag en ijzeren hek en bakstenen bijgebouw onder schilddak (Vlaamse pannen) met segmentbogig laaddeurtje en metalen poorten.

Enkele verbouwde of gerenoveerde, eind 19de- of begin 20ste-eeuwse eenlaagswoningen onder pannen zadeldaken, onder meer nummers 25, 27, 29; nummer 27, haaks op de straat ingeplant.

Tevens koppelwoningen daterend uit het derde kwart van de 20ste eeuw, onder meer eenheidsbebouwing in het zuidelijke deel van de straat getypeerd door onder meer zwartbakstenen deuromlijstingen.

Aanvullende, vrijstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw - begin jaren 2000; onder meer nummer 33, eengezinswoning onder zadeldak (zwartgeglazuurde mechanische pannen) met grote voortuin daterend van 1975.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1975/45.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Meulebeke, nummer 51 : Renteboek van heerlijkheid Croovelt, door P.J Vermeulen, 1762.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 1047.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel X, Brugge, 1930, kolom 278.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 114.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 14-15, 20, 104.

Auteurs: Callaert, Gonda