Geografisch thema

Sint-Antoniusberg

ID
15105
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15105

Beschrijving

De Sint-Antoniusberg ligt tussen de Naamsestraat en het veel lager gelegen Pater Damiaanplein. In de literatuur ook aangeduid als "Boomgaerdstraat" (14de eeuw), "Kapellenberg" (15de eeuw) en "Varkensberg" (18de-19de eeuw), verwijzend naar het attribuut van Sint-Antonius. De gekasseide straat loopt in een steil en licht gebogen tracé van aan het voormalige Refugium van Valduc (Naamsestraat nummer 46) naar de Sint-Antoniuskapel (Pater Damiaanplein). Het straatbeeld wordt er vooral bepaald door ruimere woningen, aan de onpare zijde met binnenkoer en veelal met oudere kernen in traditionele bak- en zandsteenstijl (zie nummers 1-3, 5). De pare zijde wordt gekenmerkt door de lange, bakstenen tuinmuur van het Ereconsulaat van Italië (Naamestraat nummers 42-44) en door de met lisenen gelede blinde muur van het josefietencollege.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Refugium van de abdij van Val-Duc

 • Omvat
  Stadswoning met rondboogpoortje

 • Is deel van
  Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Antoniusberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/15105 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.