Sint-Antoniusberg

Beschrijving

De Sint-Antoniusberg ligt tussen de Naamsestraat en het veel lager gelegen Pater Damiaanplein. In de literatuur ook aangeduid als "Boomgaerdstraat" (14de eeuw), "Kapellenberg" (15de eeuw) en "Varkensberg" (18de-19de eeuw), verwijzend naar het attribuut van Sint-Antonius. De gekasseide straat loopt in een steil en licht gebogen tracé van aan het voormalige Refugium van Valduc (Naamsestraat nummer 46) naar de Sint-Antoniuskapel (Pater Damiaanplein). Het straatbeeld wordt er vooral bepaald door ruimere woningen, aan de onpare zijde met binnenkoer en veelal met oudere kernen in traditionele bak- en zandsteenstijl (zie nummers 1-3, 5). De pare zijde wordt gekenmerkt door de lange, bakstenen tuinmuur van het Ereconsulaat van Italië (Naamestraat nummers 42-44) en door de met lisenen gelede blinde muur van het josefietencollege.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie