Geografisch thema

Pastoor Staelensstraat

ID: 15820   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15820

Beschrijving

Maakt deel uit van de wijk De Leeuw of de parochie Sint-Elooi.

Korte straat die vertrekt aan de Sint-Elooistraat en uitgeeft op de school (nummer 4). De aanleg, circa 1953, kadert in een urbanisatieproject voor de ontwikkeling van de Sint-Elooisparochie, of de wijk De Leeuw (zie Sint-Elooistraat). Naam als eerbetoon aan pastoor Michiel Staelens, de eerste pastoor van de nieuwe parochie Sint-Elooi, opgericht in 1938. Op een kadastrale schets van 1964 staat de straat aangeduid als Kloosterstraat.

De straat omsluit samen met de Sint-Elooistraat de beeldbepalende Sint-Elooiskerk met het kerkplein, het hart van de Sint-Elooisparochie. Straat met meerdere functies die verband houden met het buurtleven in deze wijk die haar ontstaan volledig te danken heeft aan de familie Claeys (zie Ruddervoordsestraat, Aimé Claeysstraat, Léon Claeysstraat, Remi Claeysstraat).

Religieuze functie wordt ingevuld door het klooster van de zusters van Heule (nummer 3), pedagogische functie door de aanwezigheid van scholen (zie nummer 4, Sint-Elooistraat nummer 25). Voorts een tweetal vrijstaande huizen gebouwd na de aanleg van de straat.

  • POLLET J., Parochie St.-Elooi. Zedelgem – De Leeuw. 1938-1988. Een terugblik, Zedelgem, 1988.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties

  • Omvat
    Klooster van de zusters van Heule

  • Omvat
    Scholencomplex

  • Is deel van
    Zedelgem