Geografisch thema

Beukboomstraat

ID
16037
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16037

Beschrijving

Korte landelijke weg in het zuiden van de gemeente, die de Claerhoutdreef ten noorden met de Kazandstraat ten zuiden verbindt. Reeds als dusdanig weergegeven in het landboek van Pittem van 1761. De huidige straatnaam wordt echter pas voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen van 1846 en is afgeleid van de "Bouchautboom", geciteerd in 1786 en van de gelijknamige "Bouckboom(wijk)". De Atlas der Buurtwegen (1846) omschrijft de "Beukboomstraet" als "Chemin de la ferme de De Coninck à la maison de François Desmet".

Landelijk karakter met weinig bebouwing, voornamelijk met woonfunctie, geconcentreerd rond het oostelijk kruispunt met de Claerhoutdreef en bij de hoeve "Beukenhof" (nummer 4, zie verder). Nummer 5, in situ opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie weergave in het landboek van Pittem van 1761, op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als tweewoonst. Huidige woning uit het interbellum, met een bewaard aanpalend achtergelegen bakstenen volume onder zadeldak in Vlaamse pannen, waarvan de voor- en achtergevel met vergrote muuropeningen. Oostelijke zijgevel met aandak en oude aanbouw onder lessenaarsdak.

 • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 34.
 • HOLLEVOET F. en andere, Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 137.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Beukenhof

 • Omvat
  Geknotte haagbeuk met boomkapel

 • Omvat
  Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

 • Is deel van
  Pittem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beukboomstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16037 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.