Beukboomstraat

Beschrijving

Korte landelijke weg in het zuiden van de gemeente, die de Claerhoutdreef ten noorden met de Kazandstraat ten zuiden verbindt. Reeds als dusdanig weergegeven in het landboek van Pittem van 1761. De huidige straatnaam wordt echter pas voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen van 1846 en is afgeleid van de "Bouchautboom", geciteerd in 1786 en van de gelijknamige "Bouckboom(wijk)". De Atlas der Buurtwegen (1846) omschrijft de "Beukboomstraet" als "Chemin de la ferme de De Coninck à la maison de François Desmet".

Landelijk karakter met weinig bebouwing, voornamelijk met woonfunctie, geconcentreerd rond het oostelijk kruispunt met de Claerhoutdreef en bij de hoeve "Beukenhof" (nummer 4, zie verder). Nummer 5, in situ opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie weergave in het landboek van Pittem van 1761, op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als tweewoonst. Huidige woning uit het interbellum, met een bewaard aanpalend achtergelegen bakstenen volume onder zadeldak in Vlaamse pannen, waarvan de voor- en achtergevel met vergrote muuropeningen. Oostelijke zijgevel met aandak en oude aanbouw onder lessenaarsdak.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 34.
  • HOLLEVOET F. en andere, Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 137.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien