Geografisch thema

Kamerijklaan

ID
16194
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16194

Beschrijving

Straat lopend vanaf de Kasteelstraat in noordelijke richting tot op de Kloosterstraat. Het eerste deel van de straat werd pas aangelegd en verkaveld tijdens het interbellum en wordt dus voornamelijk gekenmerkt door vrijstaande residentiële bebouwing, waaronder een aantal villa's uit het interbellum, bijvoorbeeld de interbellumvilla's nummers 24 en 26. Nummer 28 is een meer traditionele villa met bouwaanvraag van 1948 naar ontwerp van architect Jean Louis De Coster (Anderlecht).

Op de kruising tussen de Kamerijklaan met de Levoldlaan en de d’Arconatistraat staat het Ontmoetingscentrum Westrand op de rand van het natuurdomein "De Wolfsputten". Dit door Hoppenbrouwers ontworpen cultuurcentrum had een belangrijk ideologisch karakter in de westrand rond Brussel. Op het ronde punt voor het ontmoetingscentrum liggen een aantal grote kalkzandstenen die verwijzen naar de vele steengroeves die Dilbeek rijk was tijdens de middeleeuwen (zie gemeente-inleiding). Op het einde van de straat naast het Ontmoetingscentrum Westrand lag tot begin 21ste eeuw een 19de-eeuwse semi-gesloten hoeve, die nu gesloopt is voor de bouw van de nieuwe Academie voor Muziek, Woord en Dans naar ontwerp van architect Carlos Arroyo (zie Ontmoetingscentrum Westrand).

Ten zuiden aan de straat grenst ook het Sint-Alenapark. Dit beboste park ten noorden van de "Laterie" valt ook gedeeltelijk samen met een oude steengroeve. Het park behoorde in het verleden tot het grotere park rond het kasteel de Viron. Begin 19de eeuw was dit park aangeplant als een "sterrenbos", met paden die uitstralen vanuit een centrale rotonde. Later werd het bos aangelegd met slingerende paden. Bij de toegang tot het park in de Kamerijklaan op het einde van een zichtas is nog een betonnen sokkel en een stuk van de voet van een tuinvaas aanwezig.

 • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1293, Kamerijklaan 28, bouwaanvraag 1948.
 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1932/16 (nummer 24) en 1935/39 (nummer 26).
 • DENEEF R. & WIJNANT J. 2005: Dilbeek (Dilbeek): Sint-Alenapark, In: DENEEF R. (red.) 2005: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Pajottenland - zuidwesten van Vlaams Brabant, M&L Cahier 11, Brussel, 27-33.
 • S.n. 1949: Petite maison familiale a Dilbeek. Architecte: Louis De Coster, La Maison, 5, 11, 343-344.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Ontmoetingscentrum Westrand

 • Omvat
  Semi-gesloten hoeve

 • Omvat
  Villa Sunny Home

 • Is deel van
  Dilbeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kamerijklaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16194 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.