Bolk

Beschrijving

Straat tussen het eigenlijke centrum en het gelijknamig gehucht. Toponymisch zou de naam verwijzen naar een afgesloten ruimte voor het vee.

Banale 20ste-eeuwse bebouwing met sporadisch sporen van kleinschalige dorpsbebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw.

In de Bolk/Rerum Novarumlaan sociale woonwijk, gebouwd in verschillende fasen in de periode 1963-1981 in opdracht van de de Turnhoutse Maatschappij voor de Huisvesting (T.M.H.) naar ontwerp van E. Wauters en A. Van Eemeren: goede en rustige inplanting namelijk hoofdstraat (Rerum Novarumlaan) met vijf aftakkingen (doodlopende straten of begraasde pleintjes), bebouwd met ééngezins- en bejaardenwoningen in rijbouw.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle