Vijversweg

Beschrijving

Vlak bij de vijvers van de Molenbeek gelegen straat die de verbinding maakt tussen de Hoekstraat en de Driesbosstraat. De Vijversweg is aangelegd op een oud verbindingspad tussen de toenmalige Driesstraat (zie Sint-Annalaan) en de aan het uiteinde van de Geevaertvijver gelegen Korenmolen of Nieuwe Molen (gebouwd in 1840). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) wordt de Vijversweg vermeld als voetweg 36 of de Nieuwe Molenstraat. Met de aanleg van de spoorlijn werd de voetweg onderbroken. De Vijversweg bleef lange tijd onbebouwd. Vandaag is enkel aan het meest oostelijk deel halfopen en open bebouwing gelegen.

In de jaren 1930 werd op de gronden aan de noordzijde van de Vijversweg een tuinwijkachtige verkaveling aangelegd door de in Ukkel gevestigde architect Paul Rubbers, gekend van zijn samenwerking met Antoine Pompe voor de avant-gardistische tuinwijk Kapelleveld in Sint-Lambrechts-Woluwe en de tuinwijk aan de Nieuw-Rodelaan in Sint-Genesius-Rode. De woningen aan de Vijversweg getuigen van een eerder traditionele cottagestijl, weliswaar met behoud van een aantal nieuw-zakelijke elementen. Tussen 1932 en 1936 diende Rubbers bouwaanvragen in voor 12 woningen, telkens voor een individuele bouwheer. De woningen volgen drie types: een vrijstaande cottagewoning met mansardedak, een hoekwoning met uitspringende dakkapel in het vlak van de gevel), en een rijwoning eveneens met dakkapel. Deze types worden gecombineerd tot een variatie van per twee of drie gekoppelde woningen en alleenstaande woningen. Vandaag zijn hiervan 8 woningen bewaard gebleven, op de nummers 32, 34, 36, 38, 40, 42, 46, 50. De nummers 34, 36 en 38 vormen een geheel van 3 woningen, de nummers 40 en 42 een van twee woningen. De mansardewoning op nummer 32 is sterk verbouwd. Nummer 50 kreeg onlangs een tondak.

In dezelfde periode werd de Kluislaan aangelegd, eveneens grotendeels bebouwd door Rubbers.

Op nummer 17 het klooster/rusthuis met kapel Regina Mundi, dat toebehoort aan de Waalse Provincie van de Dochters van het Heilig Hart van Maria. Het gaat om een eenvoudig wit gebouw uit 1959 op een sokkel van natuursteen.

Op nummer 25 een eenvoudige witte bungalow uit het begin van de jaren 1930 (architect onbekend), in de jaren 1990 door Serge Devaux (Brussel) verbouwd tot een woning met constructivistische inslag.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 20.06.1932 (nummer 30), 10.10.1933 (nummer 32), 18.03.1934 (nummer 34), 13.03.1934 (nummer 36) 13.03.1934 (nummer 38), 10.04.1934 (nummer 40), 07.07.1936 (nummer 42), 5.06.1934 (nummer 50), 04.09.1934 (nummer 46).
  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 29.11.1932 (nummer 25), 28.09.1993/ 1993125 (nummer 25, verbouwing).

Auteurs: Van Herck, Karina