Watertorenlaan

Beschrijving

Rechte verbindingsweg, aan weerszijden voorzien van een bomenrij en volgens de literatuur aangelegd in 1906 tussen de Vilvoordelaan en de Steenokkerzeelstraat; de aanleg van de straat werd kadastraal geregistreerd in 1912. De oorspronkelijke benaming Waterkasteelstraat werd in 1909 vervangen door Watertorenstraat als verwijzing naar de toenmalige aanwezigheid van de watertoren aan het einde van de straat, naast de oude nummer 30 is nummer 13 een van de oudste huizen in de straat; dit doorsnee-burgerhuis werd op het kadaster geregistreerd in 1915. Een aantal panden dateert van na de Tweede Wereldoorlog zoals nummer 38 en 72, beide gesigneerd W. Humbeeck/ Arch., nummer 38 van 1958.

De nummers 39-47 aansluitend op de Van Dijcklaan 1-3 werden opgetrokken als sociale woningen in opdracht van de 'Maatschappij Naamlooze Saventhem Extensions'; ze werden kadastraal ingetekend in 1930 en datzelfde jaar in gebruik genomen; vermeldenswaard in deze context is het feit dat ook voor dergelijke woningen de lokaal ontgonnen zandsteen werd gebruikt.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1912/1 (aanleg straat); 1915/28 (nummer 13); 1927/24 (nummer 36); 1930/5 (nummers 39-47); 1931/32 (nummers 20-26); 1933/77 (nummers 16-18).
  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 353-358.