Sociale huisvesting Maluswijk

Beschrijving

In 1956 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen van Zelzate zes woningen aan de Hospicestraat naar ontwerp van Gentil Marchand en Joseph Van Malder en met als aannemer F. De Block. Vier jaar later vulde dezelfde maatschappij dit aan met 32 huizen in de Hospicestraat, Maluslaan en Moerhofstraat met dezelfde ontwerpers en Ch. Weyers als aannemer. De acht huizen in de Hospicestraat en de huizen aan de Moerhofstraat 2-6 werden ca. 2010 gesloopt. De overige worden deels gesloopt en deels ingrijpend verbouwd in het kader van het project "Maluswijk 2020", naar ontwerp van kpw-architecten.

De oorspronkelijke wijk is een klein maar kwalitatief voorbeeld van de typische naoorlogse volkswijk met een royale groenaanleg (voor- en achtertuinen, ontsloten via voetwegen), en een traditionele, landelijke architecturale vormgeving: witgeschilderde bakstenen volumes onder rode pannen zadel- en schilddaken.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van de zware aantasting van de erfgoedwaarde (gedeeltelijke sloop).

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam MOERBEWA_HOSPICES_4360.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4360, Moerbeke-Waas, Hospice- en Lijkstraat, Maluslaan.
  • DE GEYTER S. en VANDEPITTE S., Analyse van de witte wijk te Moerbeke-Waas, onuitgegeven oefening Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.
  • S.N. s.d. (1970), Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen van Zelzate, Zelzate, 15.

Auteurs: Vandeweghe, Evert