Geografisch thema

Karel Lodewijk Ledeganckstraat

ID
3208
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3208

Beschrijving

Aanleg van de straat voorzien circa 1875 als onderdeel van het verkavelingsplan van J. Hofman voor het nieuw kwartier van de citadel. Bij dit plan was de oprichting van de normaalschool voorzien aan de kant van de Hofbouwlaan en het geplande citadelpark. De verkaveling van de gronden voor woningbouw vond plaats na het optrekken van de normaalschool. Aan de overzijde wordt een groot gedeelte van de vroegere Botanische tuin (zie Emile Clauslaan) ingenomen door moderne hoogbouw van de Universiteit Gent. De links aangrenzende huizenrij (onpare nummers) met bepleisterde en bakstenen burgerhuizen van rond de laatste eeuwwisseling zouden mogelijk in de toekomst moeten wijken voor verdere uitbreiding van de universitaire gebouwen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuizen ontworpen door Jules P. Ledoux

 • Omvat
  Rijksnormaalschool

 • Omvat
  Universiteitsgebouw Ledeganck

 • Is deel van
  Gent - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Karel Lodewijk Ledeganckstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3208 (Geraadpleegd op )