Geografisch thema

Gootstraat

ID
4671
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4671

Beschrijving

Eerste vermelding in 1577: Goetstraete, ook Ghootstraete en de Ghoote. Smalle straat met onregelmatige rooilijn en verspringende nok- en daklijsthoogten, verbindt de Tiensevest met de Tiensestraat, en biedt een mooie doorkijk op de toren der Sint-Maartenkerk. De huidige gevelwanden zijn vrij heterogeen: een fraai voorbeeld van houtbouw, enkele eind 19de-, begin 20ste-eeuwse huizen, en een begin-20ste-eeuwse stadshoeve (nummers 8-10-12).

Enkele onaangepaste, recente gebouwen verstoren het geheel. Het einde der straat werd tot voor enkele jaren gevormd door een steeg, die de Gootstraat met de stadswal verbond; rechts van deze steeg bevond zich de Zouttoren ("Sautthorn", eerste vermelding in 1526), op de plaats van het huidige, zogenaamde huis "De Zoutkist".


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Reeks burgerhuizen

 • Omvat
  Stadswoningen

 • Omvat
  Vakwerkgebouwen

 • Is deel van
  Sint-Truiden


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gootstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4671 (Geraadpleegd op )