Geografisch thema

Gootstraat

ID
4671
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4671

Beschrijving

Eerste vermelding in 1577: Goetstraete, ook Ghootstraete en de Ghoote. Smalle straat met onregelmatige rooilijn en verspringende nok- en daklijsthoogten, verbindt de Tiensevest met de Tiensestraat, en biedt een mooie doorkijk op de toren der Sint-Maartenkerk. De huidige gevelwanden zijn vrij heterogeen: een fraai voorbeeld van houtbouw, enkele eind 19de-, begin 20ste-eeuwse huizen, en een begin-20ste-eeuwse stadshoeve (nummers 8-10-12).

Enkele onaangepaste, recente gebouwen verstoren het geheel. Het einde der straat werd tot voor enkele jaren gevormd door een steeg, die de Gootstraat met de stadswal verbond; rechts van deze steeg bevond zich de Zouttoren ("Sautthorn", eerste vermelding in 1526), op de plaats van het huidige, zogenaamde huis "De Zoutkist".


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Reeks burgerhuizen

  • Omvat
    Stadswoningen

  • Omvat
    Vakwerkgebouwen

  • Is deel van
    Sint-Truiden

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gootstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4671 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.