Voormalige Clockemstraat, ook Cloppenstraete en Cloppemstraete, voor het eerst vermeld in 1363, en zo genoemd naar de Clockempoort, waar de straat op uitgaf. De Clockempoort was geen belangrijke poort, aangezien hier geen drukke verkeerswegen naar toe leidden: de verbinding met Namen is vrij recent, en de oorspronkelijke weg ging niet verder dan het gehucht Bevingen. Vlak achter de Clockempoort lag de "Laekenmakersraem", een open ruimte; het hoekgedeelte der straat, aan de kruising met de Sluisbergstraat werd de "bergh" genoemd.
Smalle straat, die met twee scherpe bochten (circa 90 graden) van de markt naar de voormalige stadspoort loopt. De huidige gevelwanden zijn vrij heterogeen, de meeste gebouwen zijn recent. Een determinerende factor is de gevel van het voormalig refugiehuis van Averbode (thans ursulinenklooster). Een groot gedeelte der straatwand, tussen nummer 5 en 15, de verlenging met de Sluisbergstraat, verdween om plaats te maken voor een parkeerplaats.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Clockemstraat (1981) [online], https://id.erfgoed.net/themas/4681 (geraadpleegd op ).