Gerststraat

Beschrijving

Van Frère Orbanstraat naar Elisabethlaan. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginne- en North-/ Elisabethlaan. Rechtlijnige straat; behouden kasseien. Woonfunctie.
Vrij homogeen straatbeeld. Rijbebouwing uit interbellum, overwegend met burgerwoningen; kwaliteitsvollere architectuur in straatgedeelte tussen Frère Orban- en Leffingestraat. Sporadische huisnamen en dateringen cf. nr. 67 z.g. "Villa Martel" en gedateerd 1930.
Basisbebouwing: enkelhuizen met twee à drie bouwlagen, soms souterrain, en vnl. twee ongelijke traveeën onder zadel- en platdak.
Zowel uitgesproken art-deco- als modernistisch getinte panden met reminiscenties naar e.g. bouwtrant. Veelal bakstenen gevelfronten al of niet met verwerking van simili; brede venstertravee meestal hoger oplopend en gemarkeerd door bow-window cf. nr. 10, nr. 12 gesigneerd architect M. Dinnewet (Oostende), nr. 14 gesigneerd architect T. De Lee (Oostende) en aannemer E. Delaere (Oostende), nr. 18 z.g. "Internos". Nrs. 5, 7: samenstel getypeerd door gevelbekroningen met gegroefde en getrapte profielen; nr. 23 in aansluitende bouwtrant. Nr. 11 onduidelijk gesigneerd en met contrastrijk materiaalgebruik cf. metselwerk in staand verband en witte simili boven begane grond van ijzerzandsteen. Nr. 13, z.g. "Eugénie": oplopende trapezoïdale erker met getrapte bekroning. Nr. 15, z.g. "Maurits": bakstenen opstand met verwerking van simili, en brede venstertravee gemarkeerd door tweezijdige hoeklisenen en gegroefde kroonlijst. Nr. 27: gegroefde vlakken voor hoger oplopende brede travee tussen pseudo-hoekpilasters met gestileerde bloemenvaas en sgraffiti. Nrs. 19, 25, 96, 102, 134 resp. gesigneerd architect M. Hautekiet (Oostende), architect L. D'Helft (Oostende), architect J. Chevalier (Oostende), architect S. Smis (Oostende) en architect A. Pattyn (Oostende).
Voorts ook nog enkele eclectische panden cf. nr. 6, z.g. "Oscar" en gesigneerd architect L. D'Helft, met brede venstertravee gemarkeerd door erker en frontonbekroning met bolvormig topstuk; beglaasde deur voorzien van ijzeren hekken met spiraalmotief. Nr. 9 met pseudo-mansardedak en dakkapellen onder gebogen fronton waarin jaartal 1930. Nr. 48 met typisch parement van geglazuurde bakstenen en buikige gietijzeren balkonleuningen op de tweede bouwlaag. Nrs. 95, 97 resp. z.g. "Onze Haard" en "Ons Genoegen", als samenstel gemarkeerd door klokgevel voor brede venstertravee.