Sportstraat

Beschrijving

Van Nieuwpoortsesteenweg naar Wellingtonstraat. Aanleg eind 19de eeuw als element van het stratenplan in dambordvorm ten noordwesten van de Nieuwpoortsesteenweg tussen Koninginnelaan en hippodroom. Laatstgenoemde vormt de zuidwestelijke straatzijde tussen Wellington- en Velodroomstraat. Bebouwing aan noordoostelijke straatzijde dateert volgens jaarcartouches voornamelijk uit begin 20ste eeuw; de zuidwestzijde, tussen Velodroomstraat en Nieuwpoortsesteenweg, vormt grosso modo een bouwblok uit het interbellum met de toen aangelegde Eduard De Cuyperstraat ter hoogte van vroegere velodroom. Recht straattracé met perspectief op het zogenaamd "Thermae Palace Hotel" (Koningin Astridlaan nummer 7) vanaf het zuidoosten. Woonfunctie; burgerwoningen onder meer ingericht met appartementen.

Basisbebouwing. Enkelhuizen met drie bouwlagen, veelal souterrain en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevels; variërend materiaalgebruik onder meer geglazuurde bakstenen voor nummers 39, 43, 45, 49, 51, 53; gerenoveerd nummer 41 bewaart een voor de straat eerder uitzonderlijke benedenbouw van arduin. Brede venstertravee als risaliet meestal hoger oplopend en ter hoogte van tweede bouwlaag gemarkeerd door erker en/of gietijzeren balkon- en vensterleuningen. Overwegend eclectische panden, echter ook art-decogetinte in het straatgedeelte daterend uit het interbellum. Meerdere samenstellen, nu onder meer onderbroken door appartementsgebouwen met dezelfde schaal. Nummers 10, 12 zogenaamd "Villa Sabine", getypeerd door art-nouveaugetinte gietijzeren vensterleuningen en oorspronkelijk een groter geheel vormend met het later vernieuwde nummer 8; nummer 14 als aansluitend pand met trapezoïdale houten erker en deels beglaasde vleugeldeur met art-nouveaugetint sluitwerk. Nummers 6, 16, 18 in soortgelijke eclectische bouwtrant; nummer 16 gedateerd "ANNO 1924" en nummer 18 gesigneerd architect A. Devreese (Oostende); onder meer typerende roedeverdeling in de vensterbovenlichten.

Nummer 1, appartementsgebouwtje uit begin 20ste eeuw, hoek Nieuwpoortsesteenweg, gesigneerd architect A. Daniels (Oostende). Betonskelet met bakstenen vullingen, één der eerste te Oostende; oorspronkelijk drie bouwlagen onder zadeldak, later verhoogd met één bouwlaag onder platdak.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 1, Brugge, 1983, nummer 113.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda