Wandelingstraat

Beschrijving

Van de Veemarkt naar de Hugo Verrieststraat. Het beeld van de oostelijke gevelwand wordt bepaald door de kerk van de H.-Antonius van Padua van het klooster van de paters Passionisten, opgericht in 1873-1874. Basisbebouwing: arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bepleisterde lijstgevels met licht getoogde of rechthoekige muuropeningen al dan niet in geprofileerde omlijsting: nr. 13-15, nr. 13 met aangepast parement en erker van 1933. Ook tal van vernieuwde parementen (nrs. 6, 21, 23, 24-30). Nr. 34-36/ Pluimstraat, voormalige herberg getypeerd door afgeschuinde hoektravee. Vanaf de Veldstraat voornamelijk bebouwing uit het interbellum. Overwegend eenvoudige traditionele bakstenen lijstgevels vaak verfraaid door het gebruik van sierbaksteen. Nr. 38/ Pluimstraat, eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door gebruik van gele baksteen en de licht vooruitspringende borstwering. Nr. 42, winkel-woonhuis van 1927, naar ontwerp van G. Demets. Nr. 48, met muurnis met monumentaal H.Hartbeeld. Nr. 50, met fraai glas-in-lood. Nr. 58, enkelhuis van 1927, naar ontwerp van A. Vandenberghe (Kortrijk). Nr. 62, fraai dakvenster.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 529-530.

Bron     : WVL5