Prins Karellaan

Beschrijving

De straat verbindt met een licht knik de Astridlaan met de August Derrestraat en is aangelegd in de jaren 1920. De naam is een eerbetoon aan Prins Karel (1903-1983) die tussen 1944 en 1950 als regent over België regeert.

Woonstraat met overwegend huizen uit de jaren 1920-1950. Het begin van de straat wordt aan beide zijden gekarakteriseerd door eenheidsbebouwing met voortuintjes. Nummers 2-32, gerealiseerd circa 1942, hebben roodbakstenen voorgevels met eenvoudige muuropeningen en gekoppelde deuren en dakkapellen. Nummers 9-23, daterend van circa 1950 en opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, hebben gekoppelde voordeuren en voortuintjes afgesloten met bakstenen muren en buisleuningen. Het tweede deel van de straat heeft een meer residentieel karakter met vrijstaande woningen, grotendeels uit het Interbellum en de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 34 met dieperliggende woning uit de jaren 1940 beslaat een ruim perceel tot aan de Astridlaan en heeft bakstenen toegangsportieken aan de Prins Karel- en Astridlaan.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 174.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia