Hamont-Achel Brouwersstraat

Beschrijving

Het proefsleuvenonderzoek leverde volgende resultaten op: onder een ophogingslaag uit de Nieuwe Tijd bevonden zich paalkuilen, kuilen, een uitbraakspoor en een vermoedelijke greppel uit de Late Middeleeuwen. Voorts registreerde men restanten van een 19e eeuwse muur. Men zamelde één scherf in. Het betrof een klein wandfragment grijsbakkend gedraaid aardewerk.

Volgend op de proefsleuven werd een vlakdekkende opgraving (509m²) uitgevoerd aan de hand van twee werkputten met respectievelijk twee en drie niveaus. Er werden in totaal 87 sporen aangetroffen waarvan de meeste kuilen en paalkuilen zijn. Deze hebben vermoedelijk een postmiddeleeuwse datering. Er werd ook, in de ophogingslaag, een restant van een gebouw aangetroffen uit de 19de eeuw. Het vondstenmateriaal betreft aardewerk, bouwmateriaal, dierlijk bot, glas, leer en kleipijpjes. Op dit perceel is vermoedelijk bewoning aan te treffen vanaf de late middeleeuwen, verder onderzoek zal dit in detail verder kunnen bepalen.

Auteurs :  Arts, Annick, VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Ophogingslaag Nieuwe Tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: ophogingslagen

Beschrijving:
Zowel tijdens het vooronderzoek als tijdens de opgraving werd boven de c-horizont een ophogingslaag geobserveerd. Deze kan gedateerd worden in de 19de eeuw en bevatte restanten van een gebouw waaronder een vloer en kelder.

Paalkuilen postmiddeleeuws

Beschrijving:
Bij de opgraving werden verscheidene kuilen en paalkuilen ontdekt met vermoedelijk een postmiddeleeuwse datering.

Laatmiddeleeuwse resten

Datering: late middeleeuwen