Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Directeurswoning, werkhuis Beauval en beluik

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gebouwen van architect Geo Henderick

Beschrijving

De directeurswoning, het werkhuis Beauval en het beluik zijn beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de directeurswoning, het aanpalend administratief gebouw, het werkhuis Beauval (inclusief de toegangspoort naast het administratief gebouw) en het beluik (inclusief de hoekwoningen aan de Terneuzenlaan).

Waarden

Het deel van de Terneuzenlaan te Gent, omvattende nr. 41-42, 43-44 met erachter gelegen beluik van elf huizen, thans Assenedestraat nr. 45 en 46 - 48 met erachter gelegen voormalig werkhuis zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

wetenschappelijke, in casu stedenbouwkundige waarde en historische , in casu architectuurhistorische waarde: als belangrijk ensemble van gebouwen in art-nouveaustijl, ontworpen door architect Geo Henderick en zeer representatief voor zijn eerste werken in art-nouveaustijl. Meer bepaald het in faiencetegels uitgevoerde woongedeelte en de burelen van 1905 en de daarbij aansluitende schermgevels van het beluik met eenzelfde gevelordonnantie en typische art-nouveaudetails als de klokgevels, pseudo-pilasters met topstukken, venstervormen en kleurig materiaalgebruik.

historische waarde

Als illustratie van de sociale geschiedenis van het begin van de 20ste eeuw waar het geheel van gebouwen, opgetrokken in opdracht van eenzelfde industrieel en geconcipieerd als architecturaal ensemble door eenzelfde architect, Geo Henderick, duidelijk de sociale verhoudingen weerspiegelt.

Is de omvattende bescherming van

Ensemble met directeurswoning en werkhuizen Beauval

Makelaarsstraat 47, Terneuzenlaan 48 (Gent)
Complex gebouw met directeurswoning, een administratief gebouwtje, een inrijpoort en achterliggende werkhuizen, gebouwd in opdracht van scheepsbouwer Beauval. Het ensemble met gevels in art-nouveaustijl aan de Terneuzenlaan dateert volgens archiefstukken van 1905 en is een representatief ontwerp van architect Geo Henderick.

Hoekhuizen en steegbeluik

Assenedestraat 1-10, 11, Terneuzenlaan 41-44 (Gent)
Twee dezelfde hoekpanden in spiegelbeeld aan weerszijden van een steegbeluik, namelijk de Assenedestraat, volgens archiefstukken in zijn geheel daterend van 1910 en naar ontwerp van architect G. Henderick. Baksteenbouw met bepleisterde en in verschillende kleuren beschilderde voorgevels met art-nouveau-inslag. Bakstenen beluikhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met getoogde muuropeningen.