beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Bedevaartoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes: omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 16-01-1987 ID: 2264
De omgeving van het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bedevaartsoord te Oostakker is beschermd als dorpsgezicht.
De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en volkskundige waarde van het dorpsgezicht als volgt werden gemotiveerd:
”Het geheel van gebouwen en omgevende percelen rond het befaamde bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, die qua ligging, visuele relatie en architectuurhistorisch belang de entiteit van een ensemble uitmaken.
De belangrijkste elementen situeren zich op de Onze-Lieve-Vrouwdreef:
Het domein van het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het is één der drukst bezochte bedevaartsoorden van België. Het werd gesticht in 1874 door markgravin de Courtebourne. Typisch is de radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de typische neogotische basiliek (1875-77), ontworpen door Van Hoecke-Peeters, zij werd aangepast door baron J. Bethune en binnenin verreikt met kenmerkende neogotische polychromie uitgevoerd door het atelier Bressers onder leiding van beron Bethune.
Naast het bedevaartsoord bevindt zich het kasteel Slotendries. Het is een classicistisch kasteel dat eigendom was van de stichtster van het bedevaartsoord en is gelegen in een rechthoekig omwald park met historische waarde als domein dat reeds in de vroege middeleeuwen bekend was. Eveneens in het dorpsgezicht opgenomen, worden het toegangshek en brug over walgracht en verder de bijhorende hovenierswoning, portierswoning, merkwaardige duiventoren en oranjerie op gebogen grondplan, alle uit de 19de eeuw.
Het dorpsgezicht wordt verder ten oosten en ten zuiden afgebakend door Onze-Lieve-Vrouwdreef nr. 2-4, Instituut van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, nr. 6 “Hotel de Lourdes” en nr. 8. “Residentie Sint-Victor”. Het zijn alle bakstenen neogotische complexen van gebouwen, opgetrokken in de jaren 1870-80 in directe relatie met het bedevaartsoord. De bebouwing aan beide straatkanten van de Onze-Lieve-Vrouwstraat hoort omwille van het direct verband met het bedevaartsoord als woonhuizen voor het personeel eveneens bij het dorpsgezicht.
Een gedeelte van de Gentstraat als relatiezonde met visuele eenheid en de straatbeeldbepalende bebouwing in voornamelijk neotraditioneel getinte baksteenstijl in de onmiddellijke nabijheid van de ingang van kasteel en bedevaartsoord sluiten het zuidwestelijk gedeelte van het voorgestelde dorpsgezicht af.”
De omgeving van het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:
waaronder ook de historische, in casu volkskundige waarde.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10425 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.