Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Gemeente Zingem
Deelgemeente Ouwegem
Straat Ouwegemsesteenweg
Locatie Ouwegemsesteenweg zonder nummer (Zingem)

Ouwegemsesteenweg zonder nummer, Zingem (Oost-Vlaanderen)

Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof, mooi ingeplant op de hoek met Ouwegemstraat, aan de steenweg afgesloten door fraaie ijzeren hekken op lage bakstenen voet, achteraan door een hoge gewitte bakstenen muur.

Beschrijving

Op 28-12-1936 is de toren van de Sint-Jan-Baptistkerk reeds beschermd als monument. Deze bescherming is uitgebreid tot de volledige kerk op 01-08-1986.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarden van het monument als volgt werden gemotiveerd:
“De historische waarde als in kern vroeg-gotische plattelandskerk met centrale toren. In de 17de-18de eeuw uitgebreid tot hallenkerk; neobarokke voorgevel uit de 19de eeuw.”
”De artistieke waarde van het 17de- en 19de-eeuwse meubilair .”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000775, Sint-Jan-de-Doperkerk, advies KCML (1986).

De Sint-Jan de Doperkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: