Persoon

Bressers, Adrien

ID: 7333   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7333

Beschrijving

Opgeleid aan de Gentse Sint-Lucasschool en zelfstandig architect vanaf 1925, realiseerde Adrien Bressers tijdens zijn lange loopbaan een indrukwekkend oeuvre nieuwbouwkerken, dat de evolutie van het denken over religieuze architectuur aan dit instituut belichaamt. Daarnaast ontplooide Bressers in de naoorlogse periode een belangrijke praktijk als restauratiearchitect, met een groot aantal kerken in de provincie Oost-Vlaanderen op zijn actief. In zijn vroege werk toonde de architect zich een aanhanger van de Liturgische Beweging die naar vernieuwing van de religieuze kunst en architectuur streefde, zoals blijkt uit de art-decokapel van het Sint-Jozefsinstituut in Wetteren. Vanaf eind jaren 1930 tot diep in de jaren 1950 onderging zijn kerkelijke architectuur de invloed van het traditionalisme van de Nederlandse architect Alexander Kropholler en de Delftse School. Belangrijke voorbeelden van deze strekking die de Vlaamse kerkenbouw in de jaren 1950 domineerde, zijn de Sint-Annakerk in Lokeren en de Heilige Johannes Boscokerk in Sint-Niklaas. Pas in de jaren 1960 evolueerde Bressers naar een eigentijdse, brutalistische vormentaal, waarvan de Heilige Familiekerk in Antwerpen (Hoboken) als meest uitgesproken voorbeeld kan worden aanzien. De Christus Koningkerk in Gent die hij in dezelfde periode samen met de architect Jean Gilson naar aanleiding van het 65-jarig bestaan van de Christelijke vakbeweging tot stand bracht, is dan weer klassieker van opzet, eerder verwant aan de Bossche School van Dom Hans van der Laan.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Christus Koningkerk

Rerum-Novarumplein zonder nummer (Gent)
De parochiekerk Christus Koning, aan het Rerum-Novarumplein ten westen van de Zwijnaardsesteenweg, werd opgericht in modernistische stijl in 1968 naar ontwerp van de architecten Adrien Bressers en Jean Gilson.


De grote tuinwijk

Bernard de Wildestraat 1-2, 4-6, 7-14, 16-36, David 't Kindtplein 1-20, Domien de Waghemakerestraat 1-30, 32-48, Gustaaf Eylenboschplein 1-34, Haardstedestraat 57-105, Jakob Ondermaercqplein 1-12, 13, Jan Stassinsplein 1-18, Jan van Haelststraat 1-27, Lieven Plumionplein 1-12, 13, Louis Roelandtplein 1-24, 25-59, Pieter Huyssensplein 1-30, Rombaut Keldermansstraat 1-30, 31-37, Simon Van Asscheplein 1-14, Steenakker 50-90, 100-190, Zwijnaardsesteenweg 557-597, 607-689 (Gent)
Tuinwijk met 241 sociale woningen, tussen 1923 en 1925 gerealiseerd door de Gentse Maatschappij voor Goedkope Woningen naar ontwerp Oscar en Albert Van de Voorde en Jules Minnaar. In de jaren dertig en vijftig uitgebreid door verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen.


Decanale Onze-Lieve-Vrouwekerk

Markt zonder nummer (Temse)
Ruime hallenkerk te midden van de gekasseide markt. Het omringende kerkhof werd in 1820 definitief opgeruimd.


Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein aan de grens met Sint-Denijs-Westrem, hiervan gescheiden door de Maalte of Rietgracht. Het gebouwencomplex bestaat uit een 18de-eeuws kasteel daterend van 1754 en aangepast cartouches) en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.


Don Boscocollege Zwijnaarde

Grotesteenweg-Noord 113-115 (Gent)
Groots opgezet naoorlogs schoolcomplex met leslokalen, internaat, sportzaal en dienstgebouwen in functionalistische, modernistische stijl naar ontwerp van Adrien Bressers, waarvan de bebouwing werd vergund in 1961 en 1963.


Don Boscoklooster

Hendrik Placestraat 44 (Dilbeek)
Don Boscoklooster bestaande uit verschillende vleugels uit de eerste helft van de 20ste eeuw en gelegen schuin tegenover het Sint-Wivinaklooster tegen de grens met Dilbeek dicht bij het station van Dilbeek.


Gemeentehuis van Melsen

Gaversesteenweg 881 (Merelbeke)
Herenhuis gebouwd in 1842-1843. In 1959 aangepast tot gemeentehuis naar ontwerp van architect A. Bressers.


Heilige Sacramentskapel 't Putje

Putkapelstraat 101 (Gent)
Barok kapelletje, opgericht in 1687 op de plaats waar gewijde vaten, gestolen in de Sint-Martenskerk te Kortrijk, teruggevonden werden. Belangrijk bedevaartsoord tot de Tweede Wereldoorlog. In 1944 grotendeels vernield door brand en heropgebouwd in 1958-60 naar ontwerp van architect A. Bressers.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kleem en ommegangskapellen

Kleemstraat zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, Landstraatje zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, Rysselhofstraat zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, Wulfhoekstraat zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer (Kaprijke)
De zogenaamde Kleemkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw werd opgericht in de landelijke wijk Wulfhoek, ten noordwesten van het dorpscentrum. De bijbehorende ommegangkapelletjes met de vijftien mysteries van de Rozenkrans staan opgesteld aan vier straten, de Kleemstraat, het Landstraatje, de Rysselhofstraat en de Wulfhoekstraat.


Karmelietessenklooster

Einestraat 40 (Oudenaarde)
Oprichting van een broederschap van Sint-Jacob van Compostella in de Eindries eind 13de eeuw. Begin 16de eeuw zeker in Einestraat gevestigd met vermelding van hospitaal en kapel.


Karmelietessenklooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

Trooststraat 2 (Vilvoorde)
Deze eeuwenoude stichting vormt heden een ommuurde, beeldbepalende inplanting op de hoek met de Leuvensestraat. Het ensemble bestaat uit de kapel en aansluitend ten noordoosten het vierkante kloosterpand, met ten noorden aanhorigheden als de voormalige strijkplaats, washuis en schrijnwerkerij en een tuin ten oosten.


Kartuizerij van Terbank

Bankstraat 75 (Leuven)
Resten van het voormalige kartuizerklooster uit de 16de eeuw, gerestaureerd in het begin van de 20ste eeuw in opdracht van kanunnik Thiéry.


Kasteeldomein Norman

Kasteeldreef 2 (Brakel)
Historisch kasteeldomein gelegen ten oosten naast de Zwalmbeek, teruggaand op de heerlijkheid Lilare die als belangrijkste van de zes heerlijkheden binnen de parochie Sint-Maria-Oudenhove beschikte over een eigen vierschaar en de drie justitiegraden.


Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 1-5, Lilarestraat 2 (Zottegem)
Het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën is gelegen op de hoek van de Faliestraat en de Lilarestraat, vroeger gekend als de Neerstraat, in de Zottegemse deelgemeente Sint-Maria-Oudenhove.


Klooster Sint-Jozefgesticht

Kortrijksesteenweg 1025 (Gent)
Heden Instituut Don Bosco. Gesticht door graaf Jozef de Hemptinne naast zijn kasteel te Maaltebrugge in 1866 naar ontwerp van baron J. Bethune. Oorspronkelijk bedoeld als benedictijnenklooster ter verdieping van het godsdienstig leven. Eerstesteenlegging in 1867.


Klooster van Beke

Priemwegel 2 (Lievegem)
Klooster van Beke, gebouwd in 1934 als kloosterhuis voor de zusters van Sint-Vincentius à Paulo. Bak- en natuurstenen gebouw van twee verdiepingen onder pannen bedaking naar ontwerp van architectenbureau A. Bressers uit Gent. Herkenbare interbellumarchitectuur onder meer aan de typische dieperliggende lintvoegen.


Klooster van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel en school

Groenstraat 15, zonder nummer (Brakel)
Klooster van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel en bijbehorende onderwijsinstelling, voorheen "Kostschool St.-Franciscus van Assisi", sinds 1947-48 zogenaamd "Instituut Stella Matutina" (basisschool, hotelschool, afdeling TSO en BSO).


Klooster van de zusters van barmhartigheid

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
Voormalig klooster van de Zusters van Barmhartigheid met Heilige Antonius als beschermheilige en bijhorende school, thans school van het Katholiek Basis Onderwijs Ename.


Onze-Lieve-Vrouwekerk Bevingen

Bevingen zonder nummer (Ninove)
Kerkje ingeplant op een heuvel, omgeven door zilverberken, beuken en populieren.


Oude Vierschaar

Dorp 54 (Wachtebeke)
Oorspronkelijk vierschaargebouw of rechtbank, nadien gemeenteschool tot 1861, thans openbare bibliotheek Sint-Vincentius. Gesitueerd aan de westzijde van het dorpsplein op de hoek Kerkstraat en tegenover de kerk.


Parochiekerk Heilige Bavo en kerkhof

Dorsweg 6 (Lievegem)
Neoclassicistische bakstenen kerk opgericht in 1855-56 ter vervanging van een in 1854 gesloopt éénbeukig romaans kerkje met achthoekige toren. Omringend kerkhof met ijzeren afsluiting. Op het kerkhof, bakstenen neoromaanse kapel met graf van familie De Smet, met binnenin een calvarie.


Parochiekerk Heilige Familie

Sint-Bernardsesteenweg 721 (Antwerpen)
Parochiekerk in modernistische stijl, ontworpen door Adrien Bressers, en opgetrokken in 1968-1969.


Parochiekerk Heilige Johannes Bosco

Gladiolenstraat zonder nummer (Sint-Niklaas)
Gebouwd in 1950-1952 naar ontwerp van architect Adrien Bressers (Gent) in gotiserende stijl.


Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Letterhoutemdorp zonder nummer (Sint-Lievens-Houtem)
Bakstenen hallekerk met toren te oosten, met omringend, ommuurd kerkhof, gelegen ten noorden van het dorp.


Parochiekerk Heilige Theresia van het Kind Jezus

Gentsesteenweg zonder nummer (Wetteren)
Ingeplant op een rechthoekig perceel tussen drie straten, de Spinnerijstraat (links) en de Kapellewegel en Bovenboekakker (rechts).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16 (Lokeren)
Nog deels romaanse tweebeukige kruiskerk met achtkantige vieringtoren, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Bellemdorpweg zonder nummer (Aalter)
Omringd door kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek op de noordwestelijke hoek met de Lotenhullestraat, in 1864 geschonken door baron de Kerchove-de Naeyer, ter vervanging van een muur.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Heilige Cyprianus

Desteldonkdorp zonder nummer (Gent)
Oorspronkelijke éénbeukige naar het oosten geörienteerde kerk van vier traveeën, uit begin veertiende eeuw. Koor wederopgebouwd in 1541.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Groenstraat 105 (Hoeselt)
Pseudo-basilica, in 1934-1935 gebouwd naar ontwerp van architect A. Bressers van Gent.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Hijfte-Center zonder nummer (Lochristi)
Moderne bakstenen kerk met gestileerde gotische elementen, naar ontwerp van architect Adrien Bressers. Inwijding op 25 maart 1952.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelberg

Stationsstraat 1 (Kluisbergen)
Georiënteerde parochiekerk gelegen in het noordwesten, op een 15 tot 18 meter hoge, evenwijdig met de Schelde lopende rug, in een bochtig straatverloop en vlakbij een oude Schelde-arm.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Erembodegem-Dorp zonder nummer (Aalst)
Moderne kerk, in 1953 naar ontwerp van architect Adrien Bressers gebouwd ter vervanging van de voormalige laat-gotische, classicistisch verbouwde parochiekerk.


Parochiekerk Sint-Andreas

Beerlegemsebaan 53 (Zwalm)
Eenbeukige kruiskerk opgetrokken uit baksteen met imitatiezandsteen, ten westen toren aansluitend bij het koor, opgetrokken uit bak- en zandsteen en gedateerd 1641, gelegen binnen een klein ommuurd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp zonder nummer (Sint-Niklaas)
Georiënteerde gotische kruiskerk in het centrum van het dorp. Ten noorden ervan, parkeerplaats ter vervanging van het sinds 1943 gedesafecteerde kerkhof.


Parochiekerk Sint-Anna

Veerstraat 14 (Lokeren)
Ruime kruiskerk in gotiserende stijl, in de jaren 1950 gebouwd naar ontwerp van architect Adrien Bressers.


Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat zonder nummer (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke oude delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.


Parochiekerk Sint-Bavo

Mendonkdorp zonder nummer (Gent)
Circa 1870 totale wederopbouw naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Afgebrand in 1944, gevolgd door nieuwe wederopbouw in neoromaanse stijl onder leiding van architect A. Bressers. Eenbeukige bakstenen kerk met zuidertoren, koor van één travee met halfronde afsluiting aan weerszijden geflankeerd door sacristieën.


Parochiekerk Sint-Blasius en Sint-Margriet

Landegemdorp 32 (Deinze)
Oudste vermelding van 1087, waarbij de kerk door de graaf aan de abdij van Drongen geschonken werd. Vermoedelijk heropgebouwd en gewijd in 1121 onder naam van Heiligen Blasius, Livinus en Margaretha. Bouw van een volledig nieuwe kerk vanaf 1955 naar ontwerp van architect Adrien Bressers.


Parochiekerk Sint-Christoffel

Dorpsplein zonder nummer (Evergem)
Vermeld in 966 wanneer koning Lotharius de Sint-Baafsabdij bevestigde in haar rechten en bezittingen en in 1105 wanneer de bisschop van Noyon en Doornik het patronaat verleende aan de Sint-Baafsabdij.


Parochiekerk Sint-Denijs

Kalkendorp zonder nummer (Laarne)
Plattelandskerk ingeplant in het dorpscentrum in de hoek gevormd door Kalkendorp, voorheen omgeven door een kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige kruiskerk van drie traveeën, kruisingstoren op vierkante aanzet, uitspringende transeptarmen, hoogkoor van twee traveeën met vijfzijdige apsis en zijkoren van twee ongelijke traveeën met driezijdige sluitingen.


Parochiekerk Sint-Gangulfus

Paulatemstraat 57 (Zwalm)
Georiënteerde kerk opgetrokken in de 11de eeuw uit Doornikse kalksteen, latere uitbreidingen en aanpassingen, ingeplant op een klein rond kerkhof met lage bakstenen muur.


Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen

Brusselsestraat zonder nummer (Dendermonde)
Imposante, deels 18de-eeuwse en 14de- en 15de-eeuwse parochiekerk, ingeplant op de hoek met het huidige Heldenplein. De neobarokke voorgevel ziet uit op de Brusselsestraat, de stoep is afgesloten met een laag ijzeren hek links en rechts van het toegangsportaal.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp zonder nummer (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


Parochiekerk Sint-Jozef

Wondelgemstraat zonder nummer (Gent)
Neogotische kerk opgetrokken uit bak- en hardsteen naar opdracht van August Van Assche in 1880. De proosdij van de St.-Jozefwijk is pas in 1866 onder Mgr. Bracq officieel erkend. Na de inplanting van de nieuwe woonwijk achter het zogenaamde Rabot in 1878, wordt de bouw van een nieuwe parochiekerk overwogen.


Parochiekerk Sint-Macharius

Sint-Machariusstraat zonder nummer (Gent)
Centrale inplanting, rondom met linden beboomd. Neogotische kruisbasiliek, opgetrokken in 1880-82 uit rode baksteen en hardsteen naar ontwerp van Arthur Verhaegen-Lammens en uitgevoerd onder leiding van architect E. Nevel. Westelijke toren slechts afgewerkt in 1893 en hersteld onder leiding van Bressers in 1956.


Parochiekerk Sint-Margareta

Kerkplein zonder nummer (Sint-Laureins)
De actuele parochiekerk, toegewijd aan de Heilige Margareta, werd gebouwd in 1881 naar de plannen van de Gentse architect Edmond De Perre-Montigny van 1877. Dit is het vijfde kerkgebouw van dit polderdorpje op de grens met Zeeuws Vlaanderen, dat reeds in de eerste helft van de 13de eeuw vermeld werd.


Parochiekerk Sint-Margareta

Dorpstraat zonder nummer (Temse)
Stemmig kruiskerkje, op een verhevenheid in het dorp gebouwd en omringd door het kerkhof; laatstgenoemde is aan de straatkant met een bakstenen muur afgesloten en aan de noordkant met een haag; arduinen hekstijlen met siervaasbekroning uit de tweede helft van de 18de eeuw.


Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Martinusplein zonder nummer (Zottegem)
Inplanting op een kleine heuvel; omringend kerkhof vervangen door geasfalteerd plein (parking en speelplein). Belangrijke kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de preromaanse tijd.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp zonder nummer (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.


Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein zonder nummer (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van Haringeplein-Haringestraat, midden een omringend kerkhof; kerkpad afgeboord met linden.


Parochiekerk Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.


Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof

Westremstraat 1 (Wetteren)
Schuin ingeplant ten zuiden van de Dorpsstraat aan het smalle dorpsplein tegenover de pastorie (nummer 60) en met omringend kerkhof gelegen op terp.


Parochiekerk Sint-Medardus

Urseldorp zonder nummer (Aalter)
Ingeplant op een hoogterug in de westtip van een vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende driehoekige dries. Omringend kerkhof en ijzeren omheining verdwenen bij de verbreding van de Eekloseweg circa 1966.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672 achter de oude Hiëronymuspolderdijkstraat aan de rand van de polder. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid.


Parochiekerk Sint-Paulus Bekering

Sint-Paulusplein 2 (Zottegem)
Inplanting op een lichte verhevenheid en omgeven door een ommuurd kerkhof; twee treuressen voor het westportaal. Heterogeen gebouw, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauraties. Oorspronkelijk éénbeukige romaanse kerk voor het eerst vermeld in 1176.


Parochiekerk Sint-Pieter

Zottegemstraat 1 (Maarkedal)
Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met oostelijk georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof, sinds 1967 omgevormd tot parking.


Parochiekerk Sint-Stephanus

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Naar het oosten georiënteerde eenbeukige kruiskerk met vierkante westtoren, rechthoekig koor en sacristie in de zuidelijke kooroksel. De kerk vertoont nog delen van romaans metselwerk en wordt omringend door een kerkhof, voorzien van een ijzeren toegangshek.


Parochiekerk Sint-Ursmarus en restanten kerkhof

Kerkstraat zonder nummer (Lierde)
De parochiekerk Sint-Ursmarus is een georiënteerde dorpskerk ingeplant binnen een bocht aan de zuidzijde van de hoofdrijweg. De oudste delen dateren uit de 13de eeuw en 15de eeuw, respectievelijk de westelijke toren en het koor.


Pinksterkerk

Koningin Astridlaan zonder nummer (Turnhout)
Betonnen structuur met bakstenen invulwanden, door beboomde tuin omgeven en rechtstreeks verbonden met het aanpalende college, van 1960-1961 naar ontwerp van architect A. Bressers.


Sint-Amanduskapel

Visitatiestraat zonder nummer (Gent)
Barokkapel gebouwd in 1720-1721 in opdracht van bisschop Philippus van der Noot. Bevindt zich op de Kapelle- of Sint-Amandsberg de hoogste en enig overblijvende duinheuvel van Sint-Amandsberg. Eénbeukige kapel van vier traveeën met driezijdig afgesloten koor (noorden).


Sint-Annakapel

Sint Annaplein zonder nummer (Berlare)
De in 1910 gebouwde Sint-Annakapel zou in oorsprong minstens opklimmen tot de 16de eeuw en vervangt de nabij gelegen vroegere Vennekapel.


Sint-Anschariuskerk

Bavegemstraat 12 (Oosterzele)
Bakstenen hallekerk op de wijk Anker gebouwd naar ontwerp van architect A. Bressers in 1938 en ingewijd Op 22 september 1940.


Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de "Middelbare School Sint-Pieter" en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht van de familie Buysse als woonplaats voor de directeur.


Sint-Jozefkapel

Schoolstraat zonder nummer (Berlare)
De Sint-Jozefkapel werd in 1933 gebouwd in opdracht van het echtpaar Steeman-Baeten in art-decostijl naar ontwerp van Adrien Bressers.


Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 13-15 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


Sint-Jozefsinstituut

Wegvoeringstraat 59-61, 59A, 63A-B (Wetteren)
Het Sint-Jozefinstituut is gesitueerd aan de noordzijde van de vrij smalle Wegvoeringstraat op een terrein dat ten noorden paalt aan de Schelde, westwaarts aan het nieuwe bejaardenhuis met serviceflats van het OCMW Wetteren genaamd "Schelderust" en "Scheldezicht" dat het vroegere ziekenhuis van Wetteren vervangt.


Sociale woonwijk Malem

Breendonkstraat 2-33, 35-61, Dapperheidstraat 1-28, Drongensesteenweg 217-227, Gijzelaarsweg 2-12, Heldenplein 1-64, 65, Herdenkingslaan 1-23, Houtemlaan 1-32, 33-45, Luiklaan 1-3, 4-51, 52-60, Malemstraat 2-4, 5-10, 2B, Merkemstraat 2-6, Ontmijnersstraat 1-15, Oud-Strijderslaan 1-4, 5-7, Politieke-Gevangenenlaan 1-32, 33-87, Ramskapellelaan 1-40, 42-56, Ronselestraat 2-6, Tervatestraat 2-8, Weerstandsplein 1-22, Wessemweg 2-10, Zesseptemberlaan 1-52 (Gent)
Wijk, genoemd naar het eiland gevormd door twee Leie-armen ten westen van de zestiende-eeuwse stadswal, vanaf 1952 bebouwd met een sociale woonwijk in de vorm van een tuinwijk. Zogenaamd "Wijk Heldenhulde" ter nagedachtenis van Gentenaren die hun leven offerden voor het vaderland.


Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)
Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan (1955) door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.

Uitvoerder van

Karmelietessenklooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

Trooststraat 2 (Vilvoorde)
Deze eeuwenoude stichting vormt heden een ommuurde, beeldbepalende inplanting op de hoek met de Leuvensestraat. Het ensemble bestaat uit de kapel en aansluitend ten noordoosten het vierkante kloosterpand, met ten noorden aanhorigheden als de voormalige strijkplaats, washuis en schrijnwerkerij en een tuin ten oosten.


Kartuizerij van Terbank

Bankstraat 75 (Leuven)
Resten van het voormalige kartuizerklooster uit de 16de eeuw, gerestaureerd in het begin van de 20ste eeuw in opdracht van kanunnik Thiéry.


Parochiekerk Heilige Bavo en kerkhof

Dorsweg 6 (Lievegem)
Neoclassicistische bakstenen kerk opgericht in 1855-56 ter vervanging van een in 1854 gesloopt éénbeukig romaans kerkje met achthoekige toren. Omringend kerkhof met ijzeren afsluiting. Op het kerkhof, bakstenen neoromaanse kapel met graf van familie De Smet, met binnenin een calvarie.


Sociale woonwijk Malem

Breendonkstraat 2-33, 35-61, Dapperheidstraat 1-28, Drongensesteenweg 217-227, Gijzelaarsweg 2-12, Heldenplein 1-64, 65, Herdenkingslaan 1-23, Houtemlaan 1-32, 33-45, Luiklaan 1-3, 4-51, 52-60, Malemstraat 2-4, 5-10, 2B, Merkemstraat 2-6, Ontmijnersstraat 1-15, Oud-Strijderslaan 1-4, 5-7, Politieke-Gevangenenlaan 1-32, 33-87, Ramskapellelaan 1-40, 42-56, Ronselestraat 2-6, Tervatestraat 2-8, Weerstandsplein 1-22, Wessemweg 2-10, Zesseptemberlaan 1-52 (Gent)
Wijk, genoemd naar het eiland gevormd door twee Leie-armen ten westen van de zestiende-eeuwse stadswal, vanaf 1952 bebouwd met een sociale woonwijk in de vorm van een tuinwijk. Zogenaamd "Wijk Heldenhulde" ter nagedachtenis van Gentenaren die hun leven offerden voor het vaderland.

Opdrachtgever van

De grote tuinwijk

Bernard de Wildestraat 1-2, 4-6, 7-14, 16-36, David 't Kindtplein 1-20, Domien de Waghemakerestraat 1-30, 32-48, Gustaaf Eylenboschplein 1-34, Haardstedestraat 57-105, Jakob Ondermaercqplein 1-12, 13, Jan Stassinsplein 1-18, Jan van Haelststraat 1-27, Lieven Plumionplein 1-12, 13, Louis Roelandtplein 1-24, 25-59, Pieter Huyssensplein 1-30, Rombaut Keldermansstraat 1-30, 31-37, Simon Van Asscheplein 1-14, Steenakker 50-90, 100-190, Zwijnaardsesteenweg 557-597, 607-689 (Gent)
Tuinwijk met 241 sociale woningen, tussen 1923 en 1925 gerealiseerd door de Gentse Maatschappij voor Goedkope Woningen naar ontwerp Oscar en Albert Van de Voorde en Jules Minnaar. In de jaren dertig en vijftig uitgebreid door verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen.


Sociale woonwijk Malem

Breendonkstraat 2-33, 35-61, Dapperheidstraat 1-28, Drongensesteenweg 217-227, Gijzelaarsweg 2-12, Heldenplein 1-64, 65, Herdenkingslaan 1-23, Houtemlaan 1-32, 33-45, Luiklaan 1-3, 4-51, 52-60, Malemstraat 2-4, 5-10, 2B, Merkemstraat 2-6, Ontmijnersstraat 1-15, Oud-Strijderslaan 1-4, 5-7, Politieke-Gevangenenlaan 1-32, 33-87, Ramskapellelaan 1-40, 42-56, Ronselestraat 2-6, Tervatestraat 2-8, Weerstandsplein 1-22, Wessemweg 2-10, Zesseptemberlaan 1-52 (Gent)
Wijk, genoemd naar het eiland gevormd door twee Leie-armen ten westen van de zestiende-eeuwse stadswal, vanaf 1952 bebouwd met een sociale woonwijk in de vorm van een tuinwijk. Zogenaamd "Wijk Heldenhulde" ter nagedachtenis van Gentenaren die hun leven offerden voor het vaderland.


Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)
Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan (1955) door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.

Betrokken bij

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Bellemdorpweg zonder nummer (Aalter)
Omringd door kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek op de noordwestelijke hoek met de Lotenhullestraat, in 1864 geschonken door baron de Kerchove-de Naeyer, ter vervanging van een muur.


Thema's

Ontwerper van

Sociale huisvesting Geuzenberg

Sociale huisvesting van 1959

Sociale woonwijk Westveld

Opdrachtgever van

Sociale huisvesting Geuzenberg

Sociale huisvesting van 1959

Sociale woonwijk Westveld