Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Scherpenberg: fase 2
definitieve beschermingsbesluiten: 30-06-1982 ID: 1798
Zavelaarstraat (Heuvelland)
In de Zavelaar, een beboste hoogte, liggen er drie geallieerde betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog.
Scherpenbergweg (Heuvelland)
Op enen gezette meidoorn als mogelijk restant van een perceelsrandbegroeiing.
Scherpenbergweg (Heuvelland)
Groep van vier opgaande grauwe abelen nabij een bronhoofd.
Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.
Dikkebusstraat, Scherpenbergweg (Heuvelland)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scherpenberg: fase 2 [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12109 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.