Beschermd monument

Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Beschermd monument van tot heden

ID
12363
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12363

Besluiten

Beluik der Gefusilleerden, ruiterstandbeeld, Canadabrug en oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4698

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ruiterstandbeeld van Koning Albert I.



Waarden

Ruiterstandbeeld van Koning Albert I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een indrukwekkend en artistiek waardevol ruiterstandbeeld van Koning Albert. Het bronzen beeld is het werk van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert. Rotsaert realiseerde in zijn stad verschillende gedenktekens, die voor het merendeel als klassiek en gestileerd omschreven kunnen worden. Hij wordt geroemd omwille van zijn technische capaciteiten en wordt omschreven als een uitzonderlijk begaafd kunstbeeldhouwer, die er in geslaagd is op hoog Belgisch niveau te presteren.

historische waarde

Als zijnde een ruiterstandbeeld voor Koning Albert. Na de Eerste Wereldoorlog werd Koning Albert heel vaak op oorlogsgedenktekens afgebeeld. In West-Vlaanderen werden twee grootse ruiterstandbeelden voor de alom geliefde 'Koning-Soldaat' opgericht: in Nieuwpoort door de Nationale Oud-strijdersbond en in Brugge.
Dat dit standbeeld van Brugge er gekomen is maar pas in 1954 werd ingehuldigd, is te wijten aan het grote ongenoegen over het stedelijke oorlogsgedenkteken van de Eerste Wereldoorlog en aan een bijzonder moeizaam proces om te komen tot de oprichting van een tweede stedelijk oorlogsgedenkteken. Het ruiterstandbeeld mag officieel niet als een tweede oorlogsgedenkteken bestempeld worden, maar moet opgevat worden als een bevrijdingsgedenkteken en een gedenkteken voor de immens populaire Koning.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albert I-laan (Brugge)
Ruiterstandbeeld van Koning Albert, toegewijd aan de koning en zijn leger 1914-1918 en omschreven als een bevrijdingsgedenkteken. Het bronzen beeld is een ontwerp van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert en werd pas in 1954 ingehuldigd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.