Postgebouw

Geografisch pakket Ieper

Het postgebouw te Ieper, ook Tempelierssteen of Hooghuis genaamd, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en historische waarde van het monument als volgt werden gemotiveerd: ”Het gebouw stamt uit de tweede helft van de 14de eeuw. Oorspronkelijk waren het twee gebouwen. Het linkse gebouw dat drie traveeën breed was, toonde veel gelijkenis met de hallen. Aan de hand van een schets, gemaakt in 1849, kon men afleiden dat het gebouw oorspronkelijk meer traveeën telde. Daarom werd in 1898 het rechtsliggende gebouw dat vier traveeën telde, in de reconstructie opgenomen. De natuurstenen gevel, evenals de kanteelversiering met spuwers en de polygonale erkertorens zijn duidelijk geïnspireerd op de gevel van de lakenhallen. Gele baksteen werd gebruikt voor de torentjes en voor de zijgevels. Achter het maaswerk in de boogvelden bevindt zich glas-in-lood. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de gevel door een bom getroffen.Bij de wederopbouw werden de vooroorlogse plannen ongewijzigd gevolgd.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000454, 16 monumenten, advies KCML (1983).

Het postgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Postgebouw

Rijselstraat 70 (Ieper)
Postgebouw, ook 'Tempelierssteen' of 'Hooghuis' genaamd. Aankoop door de Staat van twee aan elkaar palende huizen in de Rijselsestraat in 1897, toen respectievelijk gebruikt als brouwerij (links) en woonhuis (rechts), om er een postkantoor in te richten. Het gebouw is nu uit een breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien) met steile helling, houten dakkapellen en neogotische vorstkam van natuursteen.