Drie bunkers Veldhoek

Ensemble van drie militaire posten Eerste Wereldoorlog Veldhoek

De bescherming omvat drie Duitse militaire posten.

Waarden

Het ensemble van drie Duitse militaire posten (W.O.I) Veldhoek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde drie militaire posten, die tijdens de Derde Slag bij leper te midden van het oorlogsgeweld kwamen te liggen. De militaire posten waren opgetrokken op het plateau van Geluveld, meer bepaald in het kasteeldomein van Veldhoek. Tijdens de Derde Slag bij Ieper probeerden de geallieerden hier een doorbraak op het Duitse front te forceren. Vanaf dit plateau konden de Duitsers namelijk elke geallieerde aanval vanuit de Ieperboog in de flank beschieten. Vooral in augustus en september 1917 was het plateau het strijdtoneel van voortdurende aanvallen en tegenaanvallen. Na meerdere pogingen slaagden de geallieerden er pas tijdens de zogenaamde 'Slag om de Meenseweg' (20-25 september 1917) in om het kasteelpark en zijn omgeving te veroveren. De Duitse defensie bleek hier zeer efficiënt georganiseerd te zijn. onder meer vanuit de vele betonnen militaire posten.
Als zijnde een ensemble van drie betonnen militaire posten. elk met een specifiek grondplan en verschillende functie die samen een steunpunt vormden. De grootste constructie betreft een commandopost, een tweede constructie betreft een manschappenverblijf en de derde constructie wellicht een munitieopslagplaats. Voor zover gekend zijn geen andere dergelijke steunpunten uit de Eerste Wereldoorlog bewaard gebleven. Een dergelijke groep betonnen posten kon dienen als artilleriesteunpunt als steunpunt in de verdediging en als uitvalsbasis voor een tegenaanval.

Als zijnde militaire constructies die getuigen van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuigen van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuigen, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel zijn gaan uitmaken van het landschap.

Is de omvattende bescherming van

Duitse commandopost

Menenstraat (Zonnebeke)
Eén van drie halfondergrondse betonnen militaire posten, tijdens de Eerste Wereldoorlog door Duitse eenheden opgetrokken in het park van het kasteel Veldhoek.

Duitse militaire post