Duitse commandopost

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam 's Herenthage; Inverness Copse
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Geluveld
Straat Menenstraat
Locatie Menenstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Drie bunkers Veldhoek

Deze bescherming is geldig sinds 05-02-2015.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duitse commandopost

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In het park van de villa, Menenstraat nummer 89, liggen 3 halfondergrondse betonnen constructies, tussen de bomen, iets ten westen van de villa, op circa 1500 meter ten noordwesten van Geluveld-dorp. De omgeving is licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Het zou gaan om een Duits commandopost. In de onmiddellijke omgeving staan nog een Duitse schuilplaats en betonconstructie. De groep van 3 Duitse constructies is gelegen nabij het felomstreden bos, dat door de Britten "Inverness Copse" genoemd werd, door de Duitsers "'s Herentage".

Reeds in november 1915 maakt het IR (Infanterie Regiment) 126 in de sector melding van grote bouwwerken, waaronder voor het eerst betonconstructies, die bij voorkeur per 3 of per 4 worden opgetrokken.

Kenmerken

Grootste en meest oostelijke van 3 bij elkaar gelegen constructies. De constructie, met rechthoekig grondplan (lengte: 850 centimeter, breedte: 740 centimeter) ligt halfondergronds.

De bedaking, 165 centimeter dik, is gegoten op stalen I-profielen, die geplaatst zijn met een tussenafstand van 90 centimeter. De muren, gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde staven, zijn aan de noordkant 145 centimeter dik, aan de oostkant 110, aan de zuidkant 135 en aan de westkant (de vijandelijke kant) 180 centimeter dik.

De constructie bevat 2 ruimtes, waartoe toegang verschaft wordt via een gang, die op zijn beurt aan de noordkant en de oostkant een toegang heeft. De toegang aan de oostkant is gedeeltelijk beschadigd. In de zuidmuur zijn 2 conische vensters (die naar binnen toe vergroten), in de noordmuur 1. In de oostmuur (gang) is een nis aanwezig. Verder ook nog 3 ventilatie-openingen door het dak. De vloer bestaat uit beton. Hier en daar zijn nog restanten van en uitsparingen voor een houten binnenbekisting aanwezig. De muren binnenin zijn maximaal 50 centimeter dik.

  • VANCOILLIE J., "Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies 3", Voormezele, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, 2002.

Bron: WOI Relict (531): Duitse commandopost Menenstraat 89 (Geluveld - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2004

Relaties

maakt deel uit van Menenstraat

Menenstraat (Zonnebeke)

is gerelateerd aan Duitse bunker uit beton

Menenstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan Duitse schuilplaats

Menenstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.