erfgoedobject

Duitse commandopost

bouwkundig element
ID: 213590   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213590

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse commandopost
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Drie bunkers Veldhoek
  Deze bescherming is geldig sinds 05-02-2015

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In het park van de villa, Menenstraat nummer 89, liggen 3 halfondergrondse betonnen constructies, tussen de bomen, iets ten westen van de villa, op circa 1500 meter ten noordwesten van Geluveld-dorp. De omgeving is licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Het zou gaan om een Duits commandopost. In de onmiddellijke omgeving staan nog een Duitse schuilplaats en betonconstructie. De groep van 3 Duitse constructies is gelegen nabij het felomstreden bos, dat door de Britten "Inverness Copse" genoemd werd, door de Duitsers "'s Herentage".

Reeds in november 1915 maakt het IR (Infanterie Regiment) 126 in de sector melding van grote bouwwerken, waaronder voor het eerst betonconstructies, die bij voorkeur per 3 of per 4 worden opgetrokken.

Kenmerken

Grootste en meest oostelijke van 3 bij elkaar gelegen constructies. De constructie, met rechthoekig grondplan (lengte: 850 centimeter, breedte: 740 centimeter) ligt halfondergronds.

De bedaking, 165 centimeter dik, is gegoten op stalen I-profielen, die geplaatst zijn met een tussenafstand van 90 centimeter. De muren, gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde staven, zijn aan de noordkant 145 centimeter dik, aan de oostkant 110, aan de zuidkant 135 en aan de westkant (de vijandelijke kant) 180 centimeter dik.

De constructie bevat 2 ruimtes, waartoe toegang verschaft wordt via een gang, die op zijn beurt aan de noordkant en de oostkant een toegang heeft. De toegang aan de oostkant is gedeeltelijk beschadigd. In de zuidmuur zijn 2 conische vensters (die naar binnen toe vergroten), in de noordmuur 1. In de oostmuur (gang) is een nis aanwezig. Verder ook nog 3 ventilatie-openingen door het dak. De vloer bestaat uit beton. Hier en daar zijn nog restanten van en uitsparingen voor een houten binnenbekisting aanwezig. De muren binnenin zijn maximaal 50 centimeter dik.

 • VANCOILLIE J., "Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies 3", Voormezele, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, 2002.

Bron     : WOI Relict (531): Duitse commandopost Menenstraat 89 (Geluveld - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Duitse bunker uit beton

 • Is gerelateerd aan
  Duitse schuilplaats

 • Is deel van
  Menenstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse commandopost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213590 (Geraadpleegd op 17-02-2020)