Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof en oorlogsmonumenten

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof, met inbegrip van de oorlogsmonumenten, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het omringend kerkhof van de parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna, met inbegrip van de oorlogsmonumenten, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde van oudsher de omkadering van de parochiekerk, onder meer getypeerd door de graf- en de oorlogsmonumenten.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde samen met het bedehuis, een beeldbepalend component in de dorpskern.

Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard.

Is de omvattende bescherming van

Oorlogsgedenkteken

Gistelse Steenweg (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries, naar ontwerp van Octave Rotsaert. Het gedenkteken, opgevat als een vrijstaande gedenkmuur met sculpturale voorstellingen in hoogreliëf, werd onthuld in 1920.