Beschrijving
Deze bescherming betreft de Duitse bunker Koekuit uit de Eerste Wereldoorlog.
Waarden
De Duitse bunker Koekuit uit de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
culturele waarde
Als materiële getuige van de Grooten Oorlog, die Vlaanderen jarenlang in zijn greep had en het leven van ontelbaar veel mensen ingrijpend tekende of volledig verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met West-Vlaanderen als één van de strijdtonelen waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
technische waarde
Als betonnen constructie, die specifiek voor militaire doeleinden werd opgetrokken. Deze betonnen constructie met zijn bouwtechnische kenmerken van zowel bovengrondse als ondergrondse aard, getuigt van het belang en de evolutie van de betonbouw in de stellingenoorlog, die de Eerste Wereldoorlog geworden was. Nooit eerder werden zo massaal betonnen verdedigingsconstructies opgetrokken als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daar waar er in de eerste oorlogsjaren werd geïmproviseerd en geëxperimenteerd met allerlei typologieën en toegepaste technieken in de betonbouw, evolueerde men geleidelijk naar zo sterk en efficiënt mogelijk uitgedokterde standaardontwerpen, die in sommige gevallen voor meerdere doelen konden gebruikt worden. Tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog zou dit leiden tot de massale uitbouw van heuse bunkerstellingen, met bunkers die tot in het kleinste detail waren gestandaardiseerd.
architecturale waarde
Typologisch gezien betreft het een zogenaamde Einheitsunterstand, een standaardtype bunker dat vanaf het najaar van 1917 veelvuldig werd opgetrokken. Het betreft evenwel een gaaf bewaard exemplaar dat opvallend diep is aangelegd. De keurig afgewerkte muurtjes aan elke zijde van de toegangstrap dienden de toegangen bijkomend te beschermen. Dergelijke bewaarde muurtjes zijn eerder zeldzaam.
historische waarde
Deze Duitse bunker getuigt van de enorme militaire infrastructuur die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Menen werd opgetrokken. In de omgeving van deze bunker waren onder meer een goederenstation, een oefenterrein en heel wat barakken opgetrokken. Ten westen van Menen was een dubbele verdedigingsstelling aangelegd, die in het laatste oorlogsjaar werd aangeduid met de Meenen Riegel. Deze bunker was net achter deze Meenen Riegel opgetrokken. Een smalspoortje liep tot aan de bunker. Deze bunker werd zo diep mogelijk in de grond aangelegd, zodat deze moeilijker waarneembaar werd voor de vijandelijke grondobservatie. De contextwaarde is dus heel hoog.