Duitse bunkers Hoogpoort

Waarden

De twee Duitse bunkers Hoogpoort uit de Eerste Wereldoorlog zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

culturele waarde

Als materiële getuige van de Grooten Oorlog, die Vlaanderen jarenlang in zijn greep had en het leven van ontelbaar veel mensen ingrijpend tekende of volledig verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met West-Vlaanderen als één van de strijdtonelen waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

technische waarde

Als betonnen constructie, die specifiek voor militaire doeleinden werd opgetrokken. Deze betonnen constructie met zijn bouwtechnische kenmerken van zowel bovengrondse als ondergrondse aard, getuigt van het belang en de evolutie van de betonbouw in de stellingenoorlog, die de Eerste Wereldoorlog geworden was. Nooit eerder werden zo massaal betonnen verdedigingsconstructies opgetrokken als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daar waar er in de eerste oorlogsjaren werd geïmproviseerd en geëxperimenteerd met allerlei typologieën en toegepaste technieken in de betonbouw, evolueerde men geleidelijk naar zo sterk en efficiënt mogelijk uitgedokterde standaardontwerpen, die in sommige gevallen voor meerdere doelen konden gebruikt worden. Tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog zou dit leiden tot de massale uitbouw van heuse bunkerstellingen, met bunkers die tot in het kleinste detail waren gestandaardiseerd.

architecturale waarde

De bunkers hebben een belangrijke architecturale waarde, aangezien het constructies betreft van het type Einheitsunterstand, een standaardtype bunker dat vanaf het najaar van 1917 veelvuldig werd opgetrokken in de meer achterwaarts gelegen stellingen. De bunkers zijn representatief voor gelijkaardige Einheitsunterstände die met gebogen gegolfde plaatijzers zijn opgetrokken.

historische waarde

De twee Duitse bunkers zijn belangrijke historische getuigen van de enorme logistieke infrastructuur die tijdens de Eerste Wereldoorlog in deze zone werd uitgebouwd. In deze zone tussen Menen en Wervik werden onder meer munitiedepots en opslagplaatsen aangelegd, met een bijhorend spoornetwerk. De bunkers getuigen anderzijds van de stellingen die ten westen van Menen werden aangelegd. Op de hoeve Hoogpoort werden vele militairen ingekwartierd en was een commandopost geïnstalleerd. Op en rond de hoeve waren verschillende bunkers opgetrokken. De historische contextwaarde is dan ook hoog. De ensemblewaarde is hoog, aangezien het om twee dicht bij elkaar bewaarde constructies gaat met eenzelfde ontwerp, die mooi waarneembaar zijn vanaf de huidige ringweg. Een dergelijk bewaard ensemble is zeldzaam geworden.

Is de omvattende bescherming van

Duitse bunker hoeve Hoogpoort

Hoge Poortstraat (Wervik)
Eén van twee bij elkaar opgetrokken Duitse bunkers, zogenaamde 'Einheitsunterstände' uit de Eerste Wereldoorlog.

Duitse bunker Hoogpoort