Beschermd cultuurhistorisch landschap

Marktplein

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Afspanning en het Marktplein met politiekantoor

Beschrijving

Het marktplein van Lommel, omzoomd door linden en met een vrijstaand raadhuis, later politiebureel, is beschermd als landschap. De gevels op de grens van de afbakening maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

Het Marktplein met inbegrip van het politiebureel is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Lijnaanplanting van gekandelaarde lindes

Dorp (Lommel)
Het driehoekige dorpsplein is omzoomd door 67 gekandelaarde linden. Het driehoekige dorpsplein wordt ook wel eens Marktveld genoemd, daar Jan IV, hertog van Brabant, Lommel in 1422 de toelating gaf een wekelijkse markt op maandag en voorts drie vrije jaarmarkten te houden. Deze driehoekige plaats vervulde aanvankelijk de functie van inperkplaats voor het vee.

Is de omvattende bescherming van

Raadhuis van Lommel

Dorp (Lommel)
Ten westen, aan de rand van het met linden omgeven dorpsplein gelegen, alleenstaand neoclassicistisch breedhuis met eclectische inslag, daterend van 1912-13.