Beschermd cultuurhistorisch landschap

Bossen en plassen van Den Diel met sluis 3

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Bossen en plassen van Den Diel met sluis nummer 3

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat de bossen en plassen van Den Diel met sluis nummer 3 te Mol. De sluizen nummer 1 en 2 werden reeds beschermd als monument bij ministerieel besluit van 6 oktober 1999. In hetzelfde besluit werd een deel van het kanaal Bocholt - Herentals beschermd als dorpsgezicht. Dit deel van het kanaal maakt geen deel uit van de bescherming als landschap.

Het beschermingsdossier motiveert de natuurwetenschappelijke waarde als volgt:
het geopatrimonium van het Kwartszand van Mol (Donk), dat op talrijke plaatsen reeds ontgonnen werd of wordt;
de flora van de plassen en de bossen, in het bijzonder van het kleine ven met ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw, de verlandingsvegetaties, laagveenmoerassen en fragmenten van hoogveen en natte heide in en aan de grote plas en het loofbos in het westen;
de talrijke roofvogelsoorten die er hun broed- of pleisterplaats vinden;
het voorkomen van zeldzame libellen, zoals de Kempische heidelibel en de bandheidelibel.

Waarden

De bossen en plassen van Den Diel met sluis nummer 3 zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

Het voorgesteld landschap omvat enkele belangrijke relicten die getuigen van haar geschiedenis vanaf de 19de eeuw:
de plassen die ontstaan zijn door spietontginning van 1942 tot 1956;
de noordoostelijke bossen, restant van de grote bebossing van vage gronden op het einde van de 19de eeuw;
de noodbrug over het Kempisch Kanaal, kort na de Tweede Wereldoorlog aangelegd naar een ontwerp van R.C. Bailey;
het sluizencomplex van 'sas 3', waarvan de oudste schutsluizen dateren van voor 1850, een periode waarin de basis werd gelegd voor het omvangrijk Belgisch waterwegennet.
De Steen der Zeven Heerlijkheden in uiterste noordoosten, een voogdijgrenspaal geplaatst rond 1620, behoort tot het kleinhistorisch erfgoed van Vlaanderen.

esthetische waarde

De esthetische waarde wordt bepaald door de verscheidenheid van landschapstypen in het gebied, opgebouwd uit enkele plassen omgeven door broekbos, naald- en loofbosen met dreven en een paar graslandjes, dit alles grenzend aan de noordelijke oever van het Kempisch Kanaal.
Het sluizencomplex met de baileybrug vormt een bijkomende baken, ook op esthetisch vlak.

natuurwetenschappelijke waarde

Den Diel

Den Diel, Postelsesteenweg, Russendorp (Mol)
Het gebied Den Diel wordt gevormd door vijf plassen, waarvan één grote, ontstaan door sprietontginning rond de Tweede Wereldoorlog. De plassen worden omgeven door broekbossen, terwijl voor de rest in het gebied loof- en naaldbossen voorkomen. Dit gebied omvat het sluizencomplex van Sas 3 en de baileybrug over het Kempisch Kanaal.

Is de omvattende bescherming van

Brug over het Kempens Kanaal

Waterstraat (Mol)
Dubbele Baileybrug, type uit vooraf gefabriceerde metalen onderdelen, ontworpen door ingenieur Donald Coleman Bailey in 1940.

Grenspaal Steen der zeven Heerlijkheden

Russendorp (Mol)
Voogdijgrenspaal gelegen op kleine open ruimte omgeven door zeven boompjes, vermoedelijk geplaatst omstreeks 1620.

Sluizen Sas II en Sas III

Waterstraat (Mol)
Twee dubbelsluizen op het verbindingskanaal Bocholt-Herentals, een tweetrapse schutsluis van 1843-1845 en een ééntrapse schutsluis van 1928 ten behoeve van grotere schepen.