Beschermd monument

Groot Vleeshuis

Beschermd monument van tot heden

ID
7569
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7569

Besluiten

Woningen, Sint-Antoniusgesticht, Sint-Katharinahospitaal, kloostergebouwen van de Sint-Pietersabdij, Groot en Klein Vleeshuis en stapelhuis
definitieve beschermingsbesluiten: 02-09-1943  ID: 81

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Groot Vleeshuis is beschermd als monument.



Waarden

Het Groot Vleeschhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

historische waarde

in casu archeologische waarde

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Muurschildering in de Sint-Hubertuskapel

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
In 1445 werd de zuidwestelijke zijde van het Groot Vleeshuis verlengd met drie traveeën als kapelruimte, die in 1828 geïntegreerd werd in de rest van het gebouw. Op de zuidwestelijke wand, boven de plaats waar vroeger het altaar stond, bevindt zich een muurschildering met de voorstelling van de Geboorte van Christus, voorheen toegeschreven aan Nabur Martins, gedateerd 1448.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
Groot Vleeshuis, waarvan de plannen voor het huidige zandstenen gebouw dateren uit begin 15de eeuw naar ontwerp van stadsbouwmeester Gillis de Suttere ter vervanging van de eerste houten vleeshal. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Nadien verder uitgebreid en verbouwd, huidige toestand dateert van de restauratie in 1912 onder leiding van E. Van Hamme. Voorgevel ten noorden met een merkwaardige trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Westelijke en oostelijke zijgevel van zestien traveeën. Tegen de oostgevel werden bij de restauratie de in 1884 gesloopte, 16de-eeuwse penshuisjes gedeeltelijk wederopgebouwd. Tegen de hoek van het Vleeshuis al in de middeleeuwen gebouwd cafeetje zogenaamd Galgenhuyseken, aangepast in 1783 en heden een bepleisterd en beschilderd hoekhuis van drie bouwlagen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groot Vleeshuis [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7569 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.