Wulfhagestraat

Beschrijving

Van Noordzand- naar Beenhouwersstraat. Betekenis van de straatnaam is tot op heden niet achterhaald. Eerste vermelding, in een oorkonde van 1288. Straat met nagenoeg recht tracé, eindigend op de Sleutelbrug, gebouwd als drieledige boogbrug van natuursteen en genoemd naar de voormalige brouwerij "De Sleutel" (15de eeuw) zie huidig nummer 39-41. Heden voornamelijk bewoning, in mindere mate gecombineerd met commerciële en horeca-activiteiten; twee panden horen daarenboven bij het Sint-Jozefsinstituut zie nummers 17 en 19. Voormalig brandstraatje, opgenomen in nieuwbouw nummer 21-23.

Bebouwing opklimmend tot de 17de eeuw. Voornamelijk diephuizen van twee à negen traveeën en twee à drie bouwlagen. Verankerde (beschilderde) puntgevels van baksteen uit de 17de en 18de eeuw (nummers 12-14, 13, 29) of met sterk verbouwde gevel en behouden 17de-eeuwse kern (nummers 2, 3); soms oorspronkelijke puntgevel verbouwd tot lijstgevel: nummer 5 van 1893 in plaats van trapgevel. Enkele neobarokgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, in plaats van 17de-eeuwse trapgevels (nummers 16, 18). Verankerde al dan niet witbeschilderde trapgevels uit 17de tot 18de eeuw doch met zware latere verbouwingen (nummers 2, 19 en 35) onder meer aan begane grond door invoegen van een grosso modo gevelbrede garagepoort (nummer 2 in 1912), en in de loop van de 19de eeuw aan de vensters (nummer 35); nummer 2 eveneens met verfraaid gevelparement van 1930 naar ontwerp van architect L. Vergison (Brugge).

Tevens breedhuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen, voornamelijk met puntgevels uit de 17de eeuw onder meer nummers 6, 19, 25, 35. Nummer 37, bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl.

Nieuwbouw: nummer 8, uit het tweede of derde kwart van de 20ste eeuw met neobarokke deuromlijsting die refereert aan de oorspronkelijke deur; nummers 20 en 21-23, twee gekoppelde bakstenen trapgevels, nummer 20 gedateerd "1951" zie gevelsteen, nummer 21-23 van 1969 naar ontwerp van architect J. Lietaert (Brugge), gebaseerd op toestand van 1922.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 12/1893, nummer 181/1912, nummer 3/1922, nummer 170/1930, nummer 538/1969.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje