Kasteeldomein van Petegem

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Kasteel opgetrokken in 1847 door architect François Coppens (Brussel) in een neoclassicistische- en neo-renaissancestijl gebouwd in opdracht van Baron August Pycke de Peteghem, naar verluidt met gelden uit de erfenis van Clemmen (+ 1841) uit Gent. Gelegen op circa 300 meter van "'t Oud Kasteel" (zie Scheldestraat nummer 4). Omliggend park met vijver in landschappelijke stijl, voor 1980 gedeeltelijk ingericht als golfterrein voor de "Golf en Countryclub" met uitbreidingen begin 1990.

Volledig onderkelderde rechthoekige constructie met souterrain en twee bouwlagen van bak- en natuursteen onder leien bedaking; geïnspireerd op Franse bak- en zandsteenarchitectuur uit de 16de tot 17de eeuw. Voorgevel rijker uitgewerkt dan gelijkaardige achtergevel. Middenpartij onder hoog schilddak, vier hoeken geaccentueerd door pseudotorens onder piramidebedaking. Gekorniste kroonlijst, centrale ingang met latere monumentale trap naar verhoogde begane grond. Middenrisaliet van drie traveeën met superpositie van Ionische en Korinthische zuilen. Portiektravee met drie rondboogdeuren met sluitstenen en imposten en medaillons in de zwikken. Bovenvensters in geprofileerde omlijsting, alternerend bekroond met driehoekig of gebroken fronton. Dakverdieping onder uitstekende lagere en gebroken fronton met centraal zandstenen wapenschild. Voorts rechthoekige muuropeningen. Soberder opgevatte achtergevel.

Interieur

Statiezaal, trapzaal, kapel, salon en andere waarvan stoffering geïnspireerd op diverse 18de-eeuwse stromingen; neo-Vlaamserenaissance, neo-laatrenaissance met Italiaanse inslag, neorococo en neo-Lodewijk XVI-stijl. Schilderingen op doek, ingelijst in salonlambriseringen, zijn afkomstig uit "'t Oud Kasteel".

• Poelaert en zijn tijd, Tentoonstellingscatalogus, Brussel, 1980, p. 136-138.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja