is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung: deel Oost-Vlaanderen
Deze vaststelling was geldig van tot
Betonnen militaire post langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal, tegen de zuidelijke berm, op 540 meter ten noordwesten van Celiebrug.
Duitse bunker opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung. Deze Duitse verdedigingsstelling werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de grens met Nederland, tussen Knokke en Vrasene (Beveren). Tussen het Zwin (Knokke) en Leeskensbruggen (Maldegem) zijn de bunkers opgetrokken door het Marinekorps Flandern, vanaf Moerhuize (Maldegem) door de Etappen-Inspektion 4 (of Gruppe Gent). De zone rond Strobrugge (Maldegem) vormde een overgangsgebied. Er is een groot verschil merkbaar in de aanleg van de stelling en de bouwwijze van de bunkers in beide zones.
Het betreft een open gevechtsstelling, bestaande uit een U-vormige borstwering, opgetrokken aan de hand van betonstenen.
Langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal, in het segment tussen Strobrugge en Balgerhoeke, werden tientallen betonnen versterkingen en bunkers opgetrokken, waaronder onderhavige constructie. Het Schipdonkkanaal was langs beide zijden omgeven door prikkeldraadversperringen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)