Sint-Theresiakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Theresiakapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Westende-Bad

Beschrijving

Neoromaans getint oostwest georiënteerd kerkje in omringend plantsoen. In 1930 heropgebouwd ter vervanging van een iets verderop gelegen kapel van 1912; in opdracht van de promotiemaatschappij van Westende en naar ontwerp van architect Victors Rubbers (Brussel). In de jaren 1950, verlenging van de kerk naar ontwerp van architect H. Dinnewet (Oostende).

De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatst driebeukig atrium als portaal; eenbeukig schip van drie traveeën; rond traptorentje ter hoogte van de eerste travee; een pseudotransept met rechte sluiting; een koor van één rechte travee en ovale apsis; links bij het koor aansluitende zijkapel met halfronde apsis. Ten noorden sacristie. Gele baksteenbouw, gebruik van arduin voor de bossageplint, kraagstenen en aandaken. Leien zadeldaken, sacristie onder schilddak. Voorgeplaatst driebeukig atrium onder zadeldaken, overkragend op sierlijk uitgewerkte korbelen. Rondbogige portalen op kandelaberzuilen van similisteen, kapiteel met leeuwenkoppen. Overwelving van het atrium door middel van Boheemse kappen. Oostgevel als tuitgevel met bekronend kruis, opengewerkt door middel van roosvenster. Ritmering van het schip door middel van schuin oplopende steunberen, rondboogfries en gekoppelde rondboogvenstertjes op afzaat. Transeptsluitingen oplopend in puntgevel, drie rondboogvenstertjes met bekronende oculus, verdiept in rondboognis.

Interieur

Witgeschilderd bepleisterd interieur. Overwelving door middel van tongewelven. Ritmering van het schip door middel van gordelbogen op consoles en kroonlijst op klossen. Moderne glasramen uit de jaren 1960, in het linker pseudotransept met afbeeldingen van de Heilige Henriëtte, de Heilige Martha en de Heilige Mathilde; gesigneerd Cor Westerduin (Scheveningen/ Oostende), inscriptie "DON DE LA FAMILLE CLAEYSSENS A.D. 1962".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 726 (dorpsgezicht).
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL 512, 1952 en WL 522, 1959.
  • CONSTANDT M., Het toeristisch verhaal van Westende en Lombardsijde, Middelkerke, 1988, p. 59.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Nieuwpoort, p. 24.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol